Wat betekent MaaS voor de zakelijke rijder?
Datum: 20-09-2021
Wat betekent MaaS voor de zakelijke rijder?
De auto is en blijft voorlopig het meest gebruikte vervoersmiddel voor woon-werkverkeer. Dit leverde vooral in de ochtend- en avondspits bereikbaarheidsproblemen op. Daarnaast werd Nederland geconfronteerd met luchtkwaliteitsproblemen (NOx en fijnstof), voornamelijk in de steden. In dit spanningsveld begon de maatschappelijke discussie over het nut en noodzaak van de mobiliteit en de dominante rol daarin van de auto en startte de discussie over Mobility-as-a-Service (MaaS).
Wat is MaaS?
MaaS richt zich op het gecombineerd aanbieden van multimodale mobiliteitsdiensten aan reizigers via een digitaal platform. Dit gebeurt door middel van op maat gemaakte reismogelijkheden, realtime informatie en de mogelijkheid tot betaling en afhandeling van transacties
MaaS-oplossingen geven aan welke mogelijkheden de bus, trein, deelauto’s, taxi of een leenfiets bieden en wat deze reizen kosten. Vervolgens bepaal je zelf aan de hand van de reistijd en kosten welke optie op dat moment de beste is. Het transactieoverzicht is vervolgens te verdelen in zakelijk en privé, waarbij de zakelijke kilometers gedeclareerd kunnen worden, de privégegevens blijven privé.
Niet voor de zakelijke kilometervreters
Wanneer je dagelijks lange ritten door het hele land maakt, hoef je niet te kijken wat de snelste en voordeligste reismogelijkheid is, dat is de auto. Voor stedelingen aan het begin van hun carrière is een MaaS oplossing wél interessant. MaaS geeft hen de mogelijkheid on the go te kijken welk vervoersmiddel beschikbaar is en dat zijn er in de steden tegenwoordig veel.
Of deze oplossingen ook daadwerkelijk aansluiten bij de behoefte van de potentiële gebruikers, blijft de vraag. Aan de ene kant willen mensen graag bijdragen aan de klimaatoplossing maar dit mag niet ten kosten gaan van betrouwbaarheid, veiligheid en het gebruik van het eigen voertuig.
Verder kijken dan vandaag
MaaS is misschien niet voor iedere zakelijke rijder op korte termijn interessant, maar de overheid streeft wel een aantal belangrijke doelen na.
- Verbetering bereikbaarheid
- Versterking sociale inclusie en cohesie
- Verduurzaming en kwaliteitsverbetering van de leefomgeving
- Vergroting efficiency transportsystemen
- Versterking innovatieve vermogen mobiliteitssector
- Impuls voor andere ontwikkelingen in de mobiliteitssector
Het bestaande mobiliteitsgedrag is een bepalende succesfactor bij reizigers of zij wel of niet openstaan voor MaaS. De afgelopen periode heeft in ieder geval een katalyserende rol gehad in het proces van overgang van bezit naar gebruik van de auto.
Geplaatst op: 20-09-2021 09:24