Wat is de bijtelling voor een leasefiets?

Als je een auto van de zaak van je werkgever tot je beschikking krijgt, betaal je daar bijtelling over (mits je met de zakenauto meer dan 500 km per jaar privé rijdt). Maar als je nu een fiets van je werkgever krijgt, hoeveel bijtelling betaal je dan over de leasefiets? We leggen het je uit:

Meld u aan om alles te zien!

Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten, private lease en rekentools.

Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.

Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een Gratis lidmaatschap nodig.

Klik hier om aan te melden!

Al lid van VZR? Klik hier om in te loggen.
Als je een auto van de zaak van je werkgever tot je beschikking krijgt, dan betaal je daar bijtelling over (mits je met de zakenauto meer dan 500 km per jaar privé rijdt). Maar als je nu een fiets van je werkgever krijgt, hoeveel bijtelling betaal je dan over de leasefiets?

Een fiets van de zaak wordt door de Overheid gelijk gesteld met een auto van de zaak. Als de fiets van de zaak (leasefiets) aan je ter beschikking wordt gesteld, dan betaal je hierover bijtelling. Je krijgt namelijk een fiets van je werkgever en deze gebruik je ook privé. Dit 'voordeel' wordt door de Belastingdienst belast en daarom betaal je bijtelling.

Een 
leasefiets heeft 7% bijtelling, gerekend over de waarde van de fiets. Dat betekent dat je voor een leasefiets (gemiddeld genomen) tussen € 1,33 en € 10,08 aan netto bijtelling per maand betaald. Voor een populaire e-bike betaal je (gemiddeld) tussen de € 4,33 en € 5,75 per maand. 

Een rekenvoorbeeld:


Je leaset een fiets met een waarde van € 2.000 met een bijtelling van 7%. Je telt dan € 140 op bij je salaris op (7% van €2.000). Bij een inkomen van €40.000 per jaar betaal je jaarlijks € 52 meer belasting. 

Onderstaande tabel geeft meer voorbeelden:
Deze versimpeling van de bijtelling voor een leasefiets is gekomen na toegenomen interesse voor de leasefiets én de daaraan gekoppelde administratieve verwerking (lees: rompslomp) van de bijtelling. In het verleden diende je namelijk bij te houden hoeveel zakelijke- en privé-kilometers je rijdt en de kosten voor het onderhoud, de reparatie en het eventuele stroomverbruik mocht je daar weer vanaf trekken.

 

 

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen