Private lease of niet?

Private lease is sterk in opkomst. Deze oplossing was voorheen vooral populair voor kleine auto’s in privégebruik. Tegenwoordig zie je deze financiële constructie op elke willekeurige auto terugkomen.

Net zoals door het nieuwe werken de scheidslijn tussen werk en privé vervaagt, is dat ook zichtbaar in zakelijk rijden. De (lease)auto van de zaak is niet langer de (vrijwel) enige oplossing voor zakelijke mobiliteit. Sommige werkgevers hebben inmiddels al alle contracten met leasemaatschappijen ontbonden en bieden de werknemers een mobiliteitsbudget of bieden een vergoeding voor elke zakelijk gereden kilometer. Voor (steeds meer) werknemers kan een private leaseconstructie dan een goede optie zijn, helemaal als werkgevers daarin ook faciliterend optreden.
 
Wat is het probleem?
Private lease is een verzamelterm voor leaseconstructies die door dealers, importeurs en leasemaatschappijen worden aangeboden, vaak met de prijs als belangrijkste USP. Er zijn veel onderlinge verschillen tussen de concepten van de aanbieders. Terwijl de ene marktpartij een volwaardig operationeel leaseproduct aanbiedt, biedt de ander niet meer dan een verkapte huurkoopfinanciering met aanbetaling en restwaarde. Componenten als verzekering en motorrijtuigenbelasting zijn soms wel en soms niet opgenomen.

Door de verschillende invullingen en het veelvoud aan kleine lettertjes (als het afrekenen van meerkilometers) is het voor veel consumenten lastig om door de bomen het bos nog te zien en appels met appels te kunnen vergelijken. Nu is al duidelijk dat dit in de toekomst problemen op gaat leveren. De AFM en de Consumentenbond zijn daarom alert op het fenomeen private lease.
 
Keurmerken
Er zijn inmiddels een aantal keurmerken op de markt die jou wat meer zekerheid kunnen geven. Allereerst is daar het keurmerk van onze eigen vereniging VZR. Daarnaast is door de leasemaatschappijen de Stichting Keurmerk Private Lease opgericht. Beide keurmerken kun je bij aanbieders terugvinden. Wij adviseren je sowieso altijd een Private Lease auto bij een aanbieder met een keurmerk aan te schaffen.

Private-leasevergelijker
​Ben je op zoek naar een private leaseauto en wil je een goed overzicht hebben van het actuele aanbod? Met de onafhankelijke private-leasevergelijker van AutoWeek heb je een overzicht van meer dan 1.800 aanbiedingen van meer dan 37 aanbieders. 

Whitepaper met tips over private lease ontvangen?
Meld je nu bij ons aan en ontvang het whitepaper met tips over private lease. Klik hier om je aan te melden.
 

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen