Afkoopsom ontvangen?
VZR ziet helaas dat 50% van de autoregelingen een afkoopsomclausule bevat. Wij pleiten al jaren dat dit niet juist is en alleen voor uitzonderlijke gevallen bedoeld is. Als je voor je werk een auto nodig hebt en je wisselt van baan maar krijgt er nog een dikke factuur achteraan, dan is dit geen goed werkgeverschap. Het beperkt je arbeidsmobiliteit als werknemer. Vaak is de hoogte van de afkoopsom voor een werknemer ook niet controleerbaar en daarmee is dit oneerlijk.
- Voor onze leden maken we in 10 heldere stappen duidelijk waar je staat en wat je doen bij een afkoopsom.
- Wil je een reële afkoopsomberekening of een advies ontvangen? Neem dan contact met ons op via info@vzr.nl.
Veel vragen van onze leden hebben betrekking op de te betalen boete bij uitdiensttreding. Regelmatig wordt er door de werkgever gevraagd de auto mee te nemen naar de nieuwe werkgever óf om de afkoopsom van het leasecontract te betalen. Deze afkoopregelingen zijn vaak ondoorzichtig, niet gespecificeerd en kunnen zomaar een flinke financiële strop met zich meebrengen. Het treft je dan direct financieel of het schaadt jouw onderhandelingspositie bij je nieuwe werkgever.
Het akkoord gaan met een afkoopregeling lijkt bij het sluiten van het arbeidscontract en ondertekenen van de autoregeling een detail. In andere gevallen komt het akkoord gaan met de afkoopregeling onder druk tot stand: als je de autoregeling niet tekent, krijg je immers de auto niet. Op dat moment lijkt een afkoopregeling een klein detail. Dit kan je echter later duur komen te staan. Wij adviseren ten zeerste om je hiertegen te wapenen.
VZR heeft al in heel veel gevallen berijders geholpen met dit soort problemen. Ook heeft VZR succesvol meerdere keren een rechtszaak ondersteund die uiteindelijk door de berijder gewonnen is.
Heb je een vraag over een afkoopsom berekening of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via het vragenformulier.