Bijtelling na 60 maanden

Een veel gestelde vraag aan VZR betreft wat de hoogte van de bijtelling wordt bij een auto van de zaak na een periode van 60 maanden. Een goede vraag want het antwoord is niet eenvoudig en hangt af van verschillende factoren.

Meld u aan om alles te zien!

Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten, private lease en rekentools.

Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.

Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een Gratis lidmaatschap nodig.

Klik hier om aan te melden!

Al lid van VZR? Klik hier om in te loggen.
Een veel gestelde vraag aan VZR betreft wat de hoogte van de bijtelling wordt bij een auto van de zaak na een periode van 60 maanden. Een goede vraag want het antwoord is niet eenvoudig en hangt af van verschillende factoren.
 
Datum eerste toelating
Ten eerste is de datum eerste toelating belangrijk; dat is de dag waarop de auto voor het eerst is gaan rijden. Op deze datum gaat de nieuwe bijtellingsperiode in. Deze periode gaat in op de 1e dag van de maand die volgt op de maand van eerste toelating. Is die datum bijvoorbeeld 7 maart, dan start de 60-maandsperiode dus op 1 april.
 
Heb je de auto geïmporteerd? Dan geldt ook hier de datum eerste toelating in Europa en niet de datum waarop u de auto heeft geïmporteerd of te naam heeft gesteld.
 
Bijtellingsvoordeel
Vragen over het bijtellingsvoordeel komen voor bij gebruikte auto’s, maar ook wanneer een berijder langer dan 60 maanden in zijn auto blijft rijden.
Belangrijk is dat het bijtellingstarief op een gebruikte elektrische auto wordt berekend op basis van het standaard autokostenforfait, dus 22%, minus een korting voor auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer. De bijtellingskorting staat beschreven in artikel 13bis, lid 2, Wet LB.
 
Voorbeeld: elektrische auto uit 2019

Stel je rijdt in een elektrische auto van1 april 2019 met een catalogusprijs van € 75.000,-. en 4% bijtelling. Na 60 maanden vervalt deze bijtelling, maar je blijft wel in de auto doorrijden. 

De bijtelling bedraagt in 2024:
  • 16% (6%* korting op 22%) tot het bedrag van € 30.000,- = €4.800 -
  • Plus 22% over de overige € 45.000 = €9.900,-
  • Je betaalt met ingang van 1 april 2024 € 14.700,- bruto bijtelling per jaar oftewel € 1.225,-  bruto bijtelling per maand.
* De korting bereken je door het verschil in oude standaard bijtelling en nieuwe bijtelling af te trekken van de huidige bijtelling. Oftewel 22% - 16% = 6%

Wil je graag hulp bij het berekenen van je bijtelling? Laat ons dit weten via het vragenformulier.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen