Kosten verhalen op werknemer niet rechtsgeldig


Datum: 17-07-2014

Het is niet toegestaan kosten bij diefstal te verhalen op de werknemer,zo stelt de Hoge Raad. Een duidelijke uitspraak met een motivatie die op heel veel situaties van toepassing is.
 
Het is volgens de Hoge Raad niet toegestaan kosten bij diefstal te verhalen op de werknemer. Een duidelijke uitspraak met een motivatie van de rechtbank, die op heel veel situaties van toepassing is. Deze uitspraak beschermt de werknemer in gevallen waar de werkgever kosten en eigen risico wil doorbelasten aan een berijder met een auto van de zaak.
 
De auto van de berijder in deze zaak is op een middag gestolen. De berijder had de sleutels in de voordeur laten zitten tijdens het uitlaten van de hond. De kosten van de auto - meer dan 11.000 euro, -werden door de leasemaatschappij doorbelast aan de werkgever. De werkgever besloot dit door te belasten aan de werknemer.
 
In de autoregeling stond de volgende passage:
‘Is de schade het gevolg van schuld, opzet of grove roekeloosheid, dan is werknemer voor het geheel van die schade aansprakelijk De schade zal worden verhaald op de werknemer door inhouding op het salaris. (…).’
De werkgever vond dat er sprake was van grove roekeloosheid door de berijder. De berijder betwistte dit.
 
Zowel bij de Kantonrechter als bij het Hof kreeg de berijder gelijk en werd de vordering afgewezen. Het Hof vond dat er geen sprake was van opzet of roekeloosheid. De berijder mocht de auto ook privé gebruiken van de werkgever. Het was voor de berijder niet mogelijk zich te verzekeren voor de auto van de zaak. Zeker deze laatste regel is belangrijk, ook voor vergelijkbare zaken.
 
De Hoge Raad meldde hierover het volgende:
Gelet op dit een en ander, brengt de eis van goed werkgeverschap van art. 7:611 BW mee dat een werkgever niet-verzekerde schade van meer dan geringe omvang niet op de werknemer kan verhalen, indien deze schade wel gedekt zou zijn bij een gebruikelijke verzekering die alleen geen dekking biedt bij opzet en roekeloosheid’.
 
De Hoge Raad vindt dat berijders niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schades waar zij zich niet tegen kunnen verzekeren. Vereniging Auto Van De Zaak strijdt al jaren tegen onevenredige doorbelastingen van werkgevers aan werknemers. Bij schade en diefstal, zoals in bovenstaande zaak, maar ook bij onevenredige afkoopregelingen of naheffingen bij inname van de auto.
 
Dit bewijst maar weer eens dat kosten die de werkgever berekend krijgt, niet zomaar één-op-één op de berijder verhaald kunnen worden.
 
Bron: http://www.wstadvocaten.nl/werknemer-aansprakelijk-voor-diefstal-leaseauto-in-privetijd/
Rechtszaak: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2014:1629

Geplaatst op: 17-07-2014 16:37

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen