Verkeersboetes 2025: Wat betekent de stijging voor Zakelijke Rijders?


Datum: 11-10-2024

Vanaf 2025 worden de verkeersboetes gemiddeld 3,2% hoger. Nederland heeft al de hoogste boetes van Europa en met deze stijging lopen we nog verder uit. Waarom stijgen de boetes en wat betekent het voor de zakelijke rijder?

Gevolg van inflatie
De voornaamste reden voor het stijgen van de boetes is inflatie. Het CJIB past de boetes aan met een indexeringspercentage van 3,2%.
Concreet betekent dat:
Verkeersovertreding Boete 2024 Boete 2025
Geen gordel dragen € 180 € 190
Onnodig links rijden € 270 € 280
Onnodig geluid maken € 300 € 310
Door rood rijden € 300 € 310
Onnodig parkeren gehandicapten parkeerplaats € 370 € 380
Telefoon vast tijdens autorijden € 420 € 430
Bron: MSN.com
Daarnaast zorgden wegwerkzaamheden (en dus minder flitspalen) voor minder inkomsten uit boetes. Met de verhogingen hoopt de overheid de begroting op orde te houden en daarnaast de verkeersveiligheid te verhogen.

Wie betaalt de boete, werknemer of werkgever?
Rijd jij in een eigen leasewagen? Dan ontvang jij de boete in de brievenbus. Rijd je in een bedrijfswagen, dan komt hij terecht bij je werkgever. De boete is natuurlijk wel voor rekening van de overtreder, tenzij je werkgever daar coulant in is. Maak hier met je werkgever of als werkgever goede afspraken over. Vaak zien we dat de werkgever een aantal boetes per jaar betaalt. Daar zijn natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden als het gaat om de soort overtreding en het bedrag. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het beleid van jouw bedrijf en maak duidelijke afspraken om verrassingen te voorkomen.
Wil je weten of jouw autoregeling marktconform is? Toets het hier.

Verkeersboete niet betalen? Doe maar wel!
Hoewel bestuurders natuurlijk alles moeten doen om een boete te voorkomen, worden er jaarlijks toch rond de 8 miljoen boetes uitgedeeld. Vorig jaar werd er zelfs een record gezet met 8,5 miljoen verkeersboetes.
Betaal je de boete niet op tijd? Dan wordt het boetebedrag met 50% verhoogd bij de eerste aanmaning. Bij de tweede aanmaning stijgt dat naar 100%. Wees dus geen dief van je eigen portemonnee en betaal de boete zo snel mogelijk. Je kunt de boete ook in termijnen betalen.

Boetes te hoog?
Het OM stelde vorig jaar voor om de boetes te verlagen met 30 procent, omdat ze bang waren dat hogere boetes tot spanningen zouden leiden. Sommige boetebedragen lijken nogal uit proportie, omdat ze bijna gelijk zijn aan sommige strafbare feiten. Onnodig parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats is nu bijvoorbeeld even hoog als de boete voor een mishandeling. Daar valt ook wat VZR betreft zeker nog in te verbeteren. Martin Huisman, voorzitter VZR: “Wij streven naar Europese harmonisatie van bekeuringen. In Nederland zijn de boetes dus wat ons betreft structureel te hoog. Het zou goed zijn als hier werk van gemaakt zou worden bij de beleidsmakers. Het doel is een berijder te attenderen op iets wat niet goed is gegaan of beter kan. Het lijkt nu vaak op een verdienmodel van de overheid en dat kan de bedoeling niet zijn.”

Conclusie
Met deze informatie in het achterhoofd kun je goed voorbereid de weg op. Zorg dat je je aan de verkeersregels houdt en bespaar jezelf en je werkgever onnodige kosten in 2025.

Geplaatst op: 11-10-2024 10:39

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen