Bijtelling en werkgeversfouten: Dit moet je weten
Datum: 04-11-2024
Vraag je je af of je bijtelling wel klopt? Het komt vaker voor dan je denkt dat werkgevers de bijtelling verkeerd berekenen in de loonbelasting. Dit kan leiden tot onnodige kosten of verrassingen. De werkgever gebruikt als grondslag de consumentenprijs van de auto, en hierdoor gaat het nog wel eens mis.
Fabrieksopties vs dealeropties
De bijtelling wordt berekend op basis van de consumentenprijs van je auto op het moment dat de auto nieuw geleverd wordt. Vaak worden ook afleveringskosten en dealeropties meegerekend, wat niet correct is. Dealeropties zijn accessoires die achteraf zijn gemonteerd en niet vanuit de fabriek worden geleverd. Controleer dan ook altijd de prijslijst om het verschil te zien.
Waarom gaat het mis?
Werkgevers zijn soms onwetend of kiezen bij twijfel voor zekerheid, waardoor ze een te hoge catalogusprijs hanteren. Dit betekent dat de berijder soms jarenlang te veel betaalt. Het omgekeerde kan ook gebeuren: er wordt een te lage bijtelling berekend, wat mogelijk leidt tot een naheffing van de Belastingdienst.
Wat kun je zelf doen?
VZR ontvangt jaarlijks veel vragen over dit onderwerp en adviseert om zelf de berekening goed te controleren. Als je merkt dat er te veel (of te weinig) is betaald, kan je werkgever dit met terugwerkende kracht corrigeren in de loonbelastingaangifte. Dit kan tot vijf jaar terug. Is de termijn verstreken en is het echt een fout van de werkgever? Dan is het redelijk dat de werkgever een compensatie biedt voor het bedrag dat de Belastingdienst niet terugbetaalt.
Controleer dus je bijtelling!
Twijfel je over de berekening? Bereken dan je bijtelling hier.
Geplaatst op: 04-11-2024 14:20