Als je als DGA / ZZP-er je zakenauto na het zakelijke gebruik, privé wilt overnemen. Dan kun je dit doen...
Meld u aan om alles te zien!
Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten,
private lease en rekentools.
Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.
Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een
Gratis lidmaatschap nodig.
Klik hier om aan te melden!
Stel, je hebt als DGA (Directeur Groot Aandeelhouder) of ZZP-er een heerlijke zakenauto. Nadat de maximale periode dat je kan genieten van de bijtellingskorting (60 maanden) voorbij is, weet je het zeker. Van deze auto wil je geen afscheid nemen, maar er privé verder van genieten. De bijtelling speelt dan een minder grote rol. Wat is dan het interessantst om te doen?
Privé kopen
Je kunt je ex-zakenauto kopen van je eigen bedrijf. Let er dan wel op dat je voor jezelf een reële prijs rekent. Je mag de auto niet té goedkoop aan jezelf verkopen. Dan ontvang je volgens de Belastingdienst een te groot privé-voordeel, waar je dan belasting over moet betalen.
Houdt er wel rekening mee dat je alle kosten voor de auto ook privé moet betalen. Je exacte maandelijkse kosten zijn onduidelijk. Die hangen namelijk af van het onderhoud en de afschrijving.
Private leasen van je bedrijf
Een creatieve oplossing is: je ex-zakenauto als private leaseauto inzetten via je eigen bedrijf. De autokosten (onderhoud, afschrijving, wegenbelasting, motorrijtuigenbelasting, verzekering etc.) zijn dan voor je eigen bedrijf. Deze zitten in de private leaseprijs. Jij betaalt per maand een vast bedrag voor het private leasen van de auto. Je maandelijkse kosten zijn duidelijk en je hoeft alleen maar de benzine te betalen.
Hierbij geldt ook, dat de leaseprijs wel een reële prijs dient te zijn. Je mag niet teveel voordeel genieten, volgens de Belastingdienst. Anders moet je belasting over dit voordeel betalen.
Verder kun je jezelf voor zakelijke ritten ook nog een vergoeding per kilometer geven. Voorwaarde hiervoor is wel, dat je geen andere auto van de zaak meer hebt.
Wil je jouw persoonlijke situatie door ons laten beoordelen? Neem dan contact met ons op.