Als je je auto voor de uitvoering van je werk krijgt, is er dan nog sprake van een afkoopsom als je je werkgever verlaat? Lees hier de uitspraak van een rechtszaak die hierover gevoerd is.
Meld u aan om alles te zien!
Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten,
private lease en rekentools.
Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.
Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een
Gratis lidmaatschap nodig.
Klik hier om aan te melden!
Omschrijving case
Een werknemer ontvangt een zakenauto voor de uitvoering van zijn werkzaamheden. Deze zakenauto wordt door alleen maar zakelijk gebruikt en dus niet privé. Hij betaalt dus geen bijtelling. Om de zakenauto te kunnen bestellen diende de autoregeling wel te worden ondertekend. In de autoregeling stond wel een alinea dat
“bij voortijdig vertrek van de werknemer de eventuele afkoopsom vanuit de leasemaatschappij voor rekening van de werknemer is”.
Door de werknemer is wel mondeling bezwaar gemaakt tegen deze alinea in de autoregeling, maar hij heeft de autoregeling wel ondertekend.
De situatie is nu, dat de werknemer zijn arbeidscontract heeft opgezegd en de leaseauto dus achterlaat bij zijn voormalige werkgever. Ondanks dat hij mondeling bezwaar heeft gemaakt tegen de betreffende ‘bepaling’ in de autoregeling, ontvangt de medewerker toch de afkoopsom van zijn leaseauto.
Omdat de ex-werknemer het niet eens is met het ontvangen van de afkoopsom is hij naar de rechter gegaan. Hij geeft daarbij aan dat de zakenauto een wens van zijn werkgever is en niet van hem. Hij heeft de zakenauto ook niet privé gebruikt én hij heeft bezwaar gemaakt tegen de afkoopsom.
Uitkomst
De kantonrechter oordeelde dat er bij deze situatie alleen sprake is van het ter beschikking stellen van de (luxe) auto in het kader van de uitvoering van de werkzaamheden (het bezoeken van klanten). Dit wordt bevestigd doordat de werknemer in zijn berijdersovereenkomst/autoregeling (mondeling) aangeeft dat hij geen gebruik maakt van de privé-kilometerregeling.
De zakenauto is dus ter beschikking gesteld voor het uitvoeren van zijn werkzaamheden en de gebruiker geniet geen privé-voordeel. Er is volgens de rechter in dit geval geen verschil met de situatie waarbij een werkgever de werknemer een laptop of telefoon ‘van de zaak’ verschaft om hem in staat te stellen daarmee zijn werkzaamheden uit te voeren.
Daarom kan het nadeel van de gekozen financieringsregeling door de werkgever (een auto leasen) niet voor rekening van de werknemer komen. Er mag dus geen afkoopsom van het leasecontract in rekening gebracht worden. De werknemer wordt in het gelijk gesteld en hoeft dus niet de voortijdige beëindigingskosten van het leasecontract voor zijn rekening te nemen.
Bronvermelding
Bijv.: Rechtbank Rotterdam, 12 juli 2019, 6968155
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2019:548