Wat nu als je niet wilt bijtellen?


Datum: 11-12-2017

Er is slechts één moment in een jaar waarbij de zakelijke rijder bij de Belastingdienst kan aangeven of de zakenauto wel of niet privé gebruikt wordt. Dat moment is 1 januari. Je geeft dan voor het hele aankomende jaar aan of je je auto(‘s) wel of niet wenst bij te tellen. Als je er voor kiest om het aankomende jaar je zakenauto niet bij te tellen (niet meer dan 500 privékilometers), waar moet je dan rekening mee houden?

Het klinkt simpel. Je geeft vóór 1 januari bij de Belastingdienst aan dat je je zakenauto niet wenst bij te tellen voor het aankomende jaar en klaar! Maar helaas. Het is niet verstandig om daarna achterover te leunen en niets te doen. Je zult namelijk je zakelijke en privékilometers administratief moeten bijhouden. Dit wordt gecontroleerd. De Belastingdienst vraagt regelmatig kilometeradministraties op bij berijders die aangegeven hebben dat ze in één jaar niet meer dan 500km privé rijden met hun zakenauto. Je dient dan heel nauwkeurig de privé en zakelijke kilometers te kunnen overhandigen. Als je elke dag alleen naar je werk en terug naar huis rijdt, dan zijn dat al twee ritten. Als je omrijdt vanwege een file, bosje bloemen voor je moeder of een (privé) supermarktbezoek, dan moeten die extra kilometers ook genoteerd worden. Waarbij je het bosje bloemen en supermarktbezoek als privékilometers moet noteren.

Bijtellingsboete
Alle privé en zakelijke kilometers van elkaar scheiden is een behoorlijke administratieve last. Wanneer je een onjuiste of onvolledige kilometeradministratie aan de Belastingdienst overhandigt, dan riskeer je het terugbetalen van de bijtelling, die je juist wilde vermijden, plus daarbovenop een boete die kan oplopen tot maximaal 80% van je jaarlijkse bijtelling. Daarom is het verstandig om die administratie te vergemakkelijken.

Oplossing
Terecht kiezen veel berijders voor een ritregistratiesysteem waarbij je gemakkelijk vooraf aan je rit kunt aangeven of dit een privé of zakelijke rit wordt. Mocht je nu tijdens een zakelijke rit in de file terecht komen waardoor je je afspraak mist, maar je wel alsnog naar de balletvoorstelling van je dochter kunt. Dan kun je dat makkelijk wijzigen voordat je het overzicht naar de Belastingdienst stuurt.

Telematica Special
Tezamen met de ritregistratiesysteemleveranciers TrackJack, Routevision en TomTom heeft VZR een speciale uitgave van het blad Auto Review ontwikkeld. In deze Special wordt uitgebreid stilgestaan bij de consequenties van het wel of niet bijtellen van uw zakenauto. Een ritregistratiesysteem is daarbij een ideale oplossing om gemakkelijk de zaken- en privé kilometers te scheiden. Deze “Telematica Special” van Auto Review is ook naar een geselecteerde groep VZR leden gestuurd. Wellicht ook naar u.

Keurmerk
TomTom, Routevision en TrackJack bieden allemaal ritregistratiesystemen aan die het Keurmerk Ritregistratiesystemen dragen. Van aanbieders die het keurmerk bezitten, gaat de Belastingdienst op voorhand uit van een sluitende rittenregistratie. Let op: Er kan wel nog een controle ingesteld worden of een rit zakelijk of privé is.

VZR
Schrijf je nu in als gratis VZR-lid en blijf op de hoogte van interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast help je ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kun je altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347 - 345 246.

Geplaatst op: 28-03-2023 13:32

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen