Verkeerde brandstof getankt, wat nu?
Datum: 15-07-2020
Waarschijnlijk herken je dit wel, je hebt het druk met het afwerken van een grote things-to-do lijst. Het tanken van je auto moet ook nog gebeuren, maar dat gaat dan op de ‘automatische piloot’. Dat heb je al namelijk zo vaak gedaan. Dat kan toch niet mis gaan…
Toch is het pakken van de verkeerde vulslang snel gebeurt. Misschien omdat je nu bij een andere benzinepomp tankt of tijdelijk in een andere auto rijdt. Het is natuurlijk geen opzet, maar vervelend is het wel. Dit kan namelijk een duur foutje worden… Vooral als je het helemaal niet doorhebt en de motor start en een paar kilometer gaat rijden. De reparatiekosten van het tanken van de verkeerde brandstof lopen dan al snel op tot € 5.000,-.
Welke kosten voor de zakelijke rijder?
Even € 5.000,- betalen wil geen enkele zakelijke rijder en dat is ook niet nodig. Bij VZR informeren we diverse rijders dat zij deze onverwachte kosten voor hun zakenauto niet hoeven te betalen. De werkgever probeert namelijk regelmatig deze kosten 1-op-1 door te belasten. Maar wettelijk gezien mag de werkgever dit niet. Zelfs het eigen risico doorbelasten mag een werkgever niet.
Schade aan de leaseauto die ontstaan is tijdens werktijd is nooit voor rekening van de werknemer, mits er tenminste geen sprake is van opzet. Maar hetzelfde geldt ook voor schade rijden. Als de schade aan of met de leaseauto ontstaan is tijdens werktijd dan mag het eigen risico nooit doorbelast worden. Dit blijkt ook uit gevoerde rechtszaken over dit onderwerp.
Roekeloos gedrag
Het is een ander verhaal als er opzet in het spel is, zoals bewust gaan rijden na het tanken van de verkeerde brandstof. Dan wordt er bewust schade aangericht aan de zakenauto.
Maar zodra je tijdens werktijd per ongeluk de verkeerde brandstof tankt óf schade rijdt, dan mag het eigen risico niet doorbelast worden aan de werknemer.
Tip
Statistisch gezien tankt iedere Nederlander 1 x de verkeerde brandstof. Hier op kantoor stak ik ook mijn vinger op… Als dat dan gebeurt, wat is dan het belangrijkste wat je moet doen? NIETS! Start de motor niet, denk niet dat je nog even naar huis kan rijden en tank ook niet alsnog de juiste brandstof. Je maakt het daarmee alleen maar erger.
Wat je wel moet doen is: neem direct contact op met je leasemaatschappij of wagenparkbeheerder. Zij zorgen voor hulp of kunnen aangeven bij wie je die hulp kunt vragen.
En mocht je toch een keer een discussie hebben over het doorbelaste eigen risico, weet dan dat VZR je onafhankelijk en objectief kan helpen. Neem contact met ons op!
Geplaatst op: 21-08-2020 09:44