Private lease of zakelijke lease?
Datum: 21-10-2021
Private lease of zakelijke lease?
Dit zijn de belangrijkste verschillen voor de zakelijke rijder:
Mobiliteit verandert, we kunnen steeds vaker zelf een keuze maken over welke vorm het beste bij ons past. Private lease wint daarbij aan populariteit van zakelijke lease (FOL). Welke vorm is het meest geschikt voor jou? VZR zet de verschillen tussen deze twee leasevormen voor je op een rij.
Auto
Bij een leaseauto mag je niet altijd zelf je auto uitkiezen, je bent vaak beperkt tot de merken die je werkgever heeft bepaald.
Bij private lease bepaal je zelf welke auto je kiest. Let er wel op dat in sommige gevallen je werkgever een representatieve auto kan eisen. De kosten van een auto via private lease zijn soms hoger dan via zakelijke lease.
Bijtelling
Voor een leaseauto betaal je belasting over het privégebruik van de auto middels bijtelling. Dit is 22% van de cataloguswaarde, voor volledig elektrische auto’s krijg je een korting op de bijtelling. In 2022 is dat 16% tot de cataloguswaarde van € 35.000. Is je auto duurder dan betaal je over het overige deel gewoon 22%.
Bij een private lease auto betaal je geen bijtelling, de auto lease je natuurlijk zelf.
Kosten per kilometer
Bij een leaseauto heb je geen zorgen over het aantal kilometers dat je maakt. De werkgever kan eventueel wel het aantal kilometers of de looptijd laten aanpassen.
Bij private lease bespreek je vooraf het aantal kilometers. Rijd je meer kilometers, dan worden deze in rekening gebracht. Rijd je minder kilometers, dan worden deze bij sommige leasemaatschappijen in mindering gebracht.
Bureau Krediet Registratie
Bij een zakelijke lease neemt de werkgever de contractverplichting op zich, als zakelijke rijder heb je daar geen omkijken naar.
Bij private lease ga je persoonlijk een langlopende financiële verplichting aan en wordt dit gemeld bij het BKR. Bedenk wel dat wanneer je een hypotheek of andere lening wilt aangaan je private lease auto daarin wordt meegenomen. Je kunt dus minder lenen omdat je de private lease auto hebt.
Ontbindende factoren
Bij een leaseauto is er in 51% van de autoregelingen sprake van een meeneemverplichting, oftewel een afkoopsom. Dit is voor de leaserijder een gemiddelde kostenpost van maar liefst € 10.000,. Onterecht vindt VZR en adviseert werkgevers de huidige autoregelingen te moderniseren.
Bij private lease heb je geen afkoopsom, maar zorg er wel voor dat je weet wat er met je contract gebeurt als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Dit voorkomt verrassingen achteraf.
Schade en eigen risico
Bij een zakelijke leaseauto betaal je een eigen risico als de schade buiten werktijd ontstaat. Afhankelijk van de autoregeling betaal je één of meer keren een eigen risico per jaar.
Bij een private lease is dat anders, daar betaal je voor iedere schade een eigen risico, de hoogte van het bedrag verschilt per leasemaatschappij. Lees daarom de voorwaarden goed door.
Kilometervergoeding
Bij een leaseauto hoort geen kilometervergoeding, je hebt immers een auto inclusief brandstof tot je beschikking.
Bij een private lease auto kan dit wel een rol spelen. De zakelijke kilometers moeten door de werkgever vergoed worden. Ook woonwerkverkeer valt onder zakelijk verkeer en wordt meestal door de werkgever vergoed.
Bovenstaande punten kunnen je helpen in je afweging om de juiste leasevorm te kiezen.
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld je dan aan als member van VZR.
Geplaatst op: 28-10-2021 09:48