Op vakantie met uw leaseauto
Datum: 13-07-2015
Voor veel mensen is vakantie even niks aan het hoofd hebben. Dat kan echter behoorlijk veranderen wanneer u een ongeluk of pech krijgt met uw leaseauto en u er achterkomt dat niet alle zaken goed op orde zijn. Autoblog helpt u met deze checklist:
- In de meeste Europese landen bent u vanaf begin vorig jaar niet meer verplicht een groene kaart bij u te hebben. Veel leasemaatschappijen sturen deze daarom niet meer automatisch op. De groene kaart is nog wel verplicht in Bosnië, Wit-Rusland, Israël, Marokko, Montenegro, Tunesië, Turkije en Oekraïne. Gaat u naar één van deze landen, vraag uw leasemaatschappij dan om een groene kaart.
- Staat de auto op naam van de leasemaatschappij, dan is een buitenlandverklaring (Alliance Internationale de Tourisme) en wellicht ook een machtigingsformulier nodig. Deze kunt u in de meeste gevallen kosteloos aanvragen bij uw leasemaatschappij. Met deze verklaring toont u aan dat u van de leasemaatschappij met deze auto mag rijden.
- Bekijk goed hoe u verzekerd bent voor vervangend vervoer of overnachting in het geval van pech of schade. Bent u niet toereikend verzekerd, sluit dan zelf een verzekering voor pech- en ongevallenhulp af.
- Neem uw creditcard mee. Deze is meestal nodig bij het meekrijgen van vervangend vervoer.
- Check of uw auto wellicht aan onderhoud toe is en laat dit voor de vakantie uitvoeren. Zo verkleint u de kans op pech.
- Controleer of u voor de landen die u tijdens uw reis aandoet de juiste spullen in de auto hebt liggen. Denk aan veiligheidsvestjes, reserveband, lampenset, alcoholtesters, enz. Verder kunt u in Duitse steden een milieusticker nodig hebben of een tolvignet voor diverse landen.
- Tank bij voorkeur geen biobrandstof (E10) in Duitsland/Frankrijk, adviseert de ANWB. Niet alle auto’s zouden even goed tegen de toevoeging van 10 procent bio-ethanol kunnen. Check van tevoren of u Euro/Superplus 98 mag tanken, wanneer er geen normale Euro 95 beschikbaar is.
- Neem extra eten en drinken mee en houd daarbij rekening met onvoorziene omstandigheden. Panne ontstaat zelden op loopafstand van een supermarkt.
- In onder meer Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland is het niet toegestaan om navigatiesystemen met een waarschuwing voor flitspalen te gebruiken. Schakel deze functie uit in deze landen. Boetes voor deze overtreding kunnen zeer hoog zijn.
- Check of u naast de alarmcentrale van de leasemaatschappij (zet het nummer in uw telefoon!) ook nog andere instanties moet waarschuwen. In Frankrijk moet u bijvoorbeeld bij pech langs de snelweg ook 112 bellen of een praatpaal gebruiken, terwijl u zich op Italiaanse tolwegen eerst moet laten afslepen door de wegbeheerder.
- Ga bij pech achter de vangrail staan en laat ook de passagiers dit doen, draag allen hesjes en gebruik de gevarendriehoek.
- Zorg dat u een Europees schadeformulier in de auto hebt liggen. Deze kunt u aanvragen bij uw leasemaatschappij.
Geplaatst op: 13-07-2015 20:19