Onderweg bellen moet kunnen
Datum: 09-05-2017
Afgelopen week is veelvuldig in het nieuws geweest dat het aantal verkeersdoden blijft stijgen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 629 mensen omkwamen in het verkeer in 2016, acht meer dan in 2015. De grootste boosdoeners zijn te hoge snelheden, rijden onder invloed en het gebruik van de smartphone in het verkeer. VZR is voor het beperken van het gebruik van de smartphone tijdens het rijden, echter, het mag niet doorslaan. Handsfree bellen moet kunnen.
Voor de zakelijke rijder is het gebruik van de smartphone in het verkeer een groeiend probleem. Het gebruik van een mobiel in de hand is verboden in het verkeer, maar het bedienen van de mobiel in een houder of carkit is officieel (nog) niet verboden. Toch kan de politie, op basis van Artikel 5 van de Wegenverkeerswet, hier wel fors voor bekeuren als de automobilist de verkeersveiligheid ernstig in gevaar brengt door het bedienen van de mobiel. In november 2016 heeft minister Melanie Schultz van Haegen van infrastructuur en milieu al aangegeven te willen pleiten voor een totaalverbod op het gebruik van smartphones in de auto.
Als Vereniging Zakelijke Rijders staan wij achter de maatregelen die de laatste jaren zijn doorgevoerd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Wij staan achter het verbieden op het versturen en bekijken van berichten. Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat de aandacht voor het verkeer hierdoor ernstig afneemt. Echter, handsfree bellen moet kunnen. Het is voor zakelijke rijders economisch niet haalbaar om niet meer te mogen bellen in de auto. Hoeveel zakelijke gesprekken voeren we dagelijks als we van locatie A naar locatie B rijden? Hoeveel tijd en geld besparen we hiermee door deze gesprekken niet pas op kantoor te voeren of thuis? Regelgeving is goed, maar het moet niet doorslaan.
Er zijn verschillende andere verkeersveilige oplossingen
Zonder het bellen te beperken, zijn er nu al verschillende technologische oplossingen voorhanden waarvoor de berijder zelf kan kiezen. Zo zijn er al verschillende apps beschikbaar die binnenkomende berichten blokkeren tijdens het autorijden. De berijder dient deze app uiteraard wel zelf op zijn/haar mobiel te installeren. Als bijrijder of busreiziger kun je deze blokkade tijdelijk opheffen.
Een andere oplossing kan zijn dat software in de auto de belangrijke functies van de smartphone gaat overnemen, zodat je als automobilist niet meer je smartphone nodig hebt om te bellen tijdens het rijden. Zo kun je niet meer in de verleiding komen om toch ook snel dat berichtje te lezen en te beantwoorden.
Ook wordt er al gekeken naar oplossingen waarbij smartphones zichzelf gedeeltelijk uitschakelen of de functionaliteit beperken, zodra de smartphone detecteert dat deze in de auto wordt gebruikt.
Kortom, VZR pleit voor slimme oplossingen en niet voor een algeheel verbod op het gebruik van telefonie in de auto.
Geplaatst op: 09-05-2017 15:33