Occasion lease voor de zakelijke rijder
Datum: 31-05-2021
Het leasen van nieuwe auto’s is niet voor elke berijder interessant. Sommige berijders, met name ZZP’ers of DGA’s, besluiten wel eens een occasion te leasen. Hoe werkt dit dan precies?
De naam zegt het grotendeels al, je least een occasion, een gebruikte auto dus. De auto verliest in zijn eerste jaren de meeste waarde. Kies je voor een auto van enkele jaren oud, dan kan dit goedkoper uitvallen, of je kan een grotere auto rijden voor hetzelfde geld.
Hoe zit het met de bijtelling
Ook voor een occasion moet je gewoon bijtelling betalen. Het bijtellingspercentage hangt af van het jaar waarop de auto zijn eerste tenaamstelling heeft gehad. Hier moet je goed op letten. Als een auto een lage bijtelling heeft bij inzet, dan is deze 60 maanden geldig. Zo kan het best zijn dat elektrische modellen nog enkele jaren in een gunstig bijtellingstarief vallen.
Let bij occasionlease dus wel goed op deze datum van de eerste tenaamstelling van de auto. De bijtelling is in principe voor auto’s tot en met 15 jaar oud gelijk. De korting op de bijtelling stopt na 60 maanden. Daarna wordt deze opnieuw beoordeeld conform de regels van het betreffende jaar. Is de korting niet meer van toepassing, dan betaal je het basistarief bijtelling (tot 2017 was dit 25%, nu 22%).
Voor auto’s van 15 jaar of ouder betaal je de bijtelling niet over de cataloguswaarde van de auto maar over de dagwaarde van de auto. Over deze dagwaarde betaal je dan 35%.
Maar is het interessant?
Occasionlease kan interessant zijn. Wanneer je bijvoorbeeld graag elektrisch wil rijden en kiest voor een elektrisch model met nog een bijtellingsvoordeel voor een aantal jaar, dan kan occasionlease een goede optie zijn. Zo rijd je een auto naar wens, terwijl de kosten voor jou als zakelijke rijder juist lager liggen.
Benieuwd welke bijtelling je betaalt op een auto uit 2017? Bereken het zelf in onze bijtellingscalculator.
Geplaatst op: 22-06-2021 10:30