Hoe wilt u uw Hybrid: Mild, Full of als Plug-In?
Datum: 05-06-2020
Hybride auto’s. Tegenwoordig levert bijna ieder automerk wel een hybride model. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Aan de ene kant moet er vanuit Europese regelgeving milieuvriendelijkere auto’s verkocht worden. Aan de andere kant heeft de leaserijder ook weer meer interesse in hybride auto’s. Uit VZR-onderzoek blijkt dat momenteel 4% van de zakelijke rijders een hybride auto rijdt. En 9% van de zakelijke rijders verwacht dat hun volgende auto een hybride zal zijn. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van nu.
Als we kijken naar de verschillende modellen, dan is er genoeg keuze. Er zijn maar liefst een kleine 500 hybride varianten waaruit de zakelijke rijder kan kiezen. Tussen deze 500 varianten zitten verschillende hybride vormen. Dit zijn dan mild hybrids, full hybrids en plug-in hybrids. Maar wat is nu het verschil tussen deze hybride-versies?
Mild Hybrid auto, helpt de motor
Dit is eigenlijk de eenvoudigste variant. De brandstofmotor wordt tijdens het rijden ondersteund door een extra accu aan boord. Bij het accelereren helpt de kracht van de accu de brandstofmotor, waardoor de motor minder hard hoeft te werken of zorgt hij juist voor wat extra vermogen (pk’s). Hoe dan ook, met een mild hybrid auto bespaar je al redelijk wat brandstof en stoot je minder CO2 uit, bovendien rijd je comfortabeler. De accu hoeft namelijk niet op toeren te komen om zijn werk te doen.
Full Hybrid auto, kan ook elektrisch rijden
In basis werkt een full hybrid auto hetzelfde als een mild hybrid auto. Hij ondersteunt de brandstofmotor bij zijn werk. Maar het grootste verschil is, is dat een full hybrid ook een aantal kilometers volledig elektrisch kan rijden. Dit kan soms handig zijn in de stad of om stilletjes thuis te vertrekken. Dit komt door de grotere aanwezige accu. Net als bij een Mild Hybrid auto, wordt de accu automatisch opgeladen zodra je remt. De remenergie wordt dan in de accu terug gestopt.
Plug-In Hybrid auto, waarmee je kunt stekkeren
Bovenaan de hybride-ladder staat de Plug-In Hybride Electric Vehicle (PHEV). Deze versie lijkt nog het meest op een elektrische auto. Deze versie heeft dan ook de grootste accu aan boord om volledig elektrisch te rijden. Wil je de volledige elektrische actieradius ten volle benutten, dan moet je regelmatig de auto met een stekker opladen. Je kunt dan, afhankelijk van de accugrootte, tussen de 30 en 80 km volledig elektrisch rijden. Daarvoor is een laadpaal thuis of op het kantoor, het liefst beide, wel noodzakelijk. Deze variant heeft dan ook de grootste vermogenswinst én er kan het zuinigst mee gereden worden. Als je elke dag je woon/werk-kilometers elektrisch kunt afleggen, dan bereik je de grootste milieuwinst met een Plug-In Hybrid auto.
Ongeachte welke hybride versie je kiest, de aanwezige accu assisteert de motor. Hoe groter de accu, des te groter is het zuinigheidsvoordeel, maar ook des te meer pk's kan de accu bijdrageen. Met een hybride auto krijg je dus meer pk’s én rijd je zuiniger c.q. milieuvriendelijker. Soms snijdt het mes dus wel aan twee kanten!
Laat je goed informeren welke hybride versie in je toekomstige leaseauto zit om te bepalen welke hybride variant het beste bij jou past.
Bijtelling (Plug-In) Hybride auto
Vanaf 2017 krijgen alleen auto’s met 0 gram CO2 uitstoot een korting op de bijtelling. Elke auto die minimaal 1 gram CO2 uitstoot heeft 22% bijtelling. Een hybride auto heeft dus ook 22% bijtelling, omdat hij ook altijd een brandstofmotor heeft.
Geplaatst op: 24-06-2020 11:33