Deze tips helpen je met een goede autoregeling
Datum: 20-07-2023
Heb je een auto van de zaak of krijg je binnenkort een auto van de zaak? Wij geven je een aantal tips hoe je hierover goede afspraken kunt maken. Door onze jarenlange ervaring met vragen van onze leden, weten wij dat over de volgende punten in de praktijk mogelijk een discussie kan ontstaan.
1. Koppel de auto los van jouw functie
Zorg dat de auto aan jou persoonlijk is gekoppeld en niet, of niet alleen aan jouw functie. Mocht je een andere functie krijgen heb je minder kans op discussie of deze auto ook op de nieuwe functie van toepassing is.
2. Accepteren van een auto die "over" is
Als je gevraagd wordt een leasecontract uit te dienen van medewerkers die voortijdig zijn vertrokken, spreek hiervoor dan een duidelijke termijn af. Doel is dat je niet keer op keer oude leasecontracten uit hoeft te dienen. Let verder op de hoogte van de bijtelling van deze auto. Het is niet realistisch dat jij betaalt voor keuzes zoals dure opties van een vroegere werknemer.
3. Werkgevers die privékilometers willen doorberekenen
Sommige werkgevers stellen een maximum aan het aantal toegestane privékilometers. Wij vinden dat pas redelijk als jouw privékilometers echt flink bovengemiddeld zijn. Daarbij denken wij aan meer dan 15.000 kilometers.
4. Als je minder gaat werken
Als je minder gaat werken, geven werkgevers soms aan dat je een eigen bijdrage moet gaan betalen voor jouw leaseauto. Wij vinden dit alleen realistisch als je minder dan 60% werkt. In ieder geval kan het betalen van een eigen bijdrage nooit evenredig zijn met het percentage dat je minder gaat werken. De vaste kosten voor de auto zijn toch al gemaakt. Als je geen privékilometers rijdt met de auto is het invoeren of verhogen van een eigen bijdrage in onze optiek onterecht.
5. Wie mag in de auto rijden
Let op dat de autoregeling geen beperkingen oplegt ten aanzien van wie er in de auto mag rijden. Sommige ondernemingen leggen vast dat uitsluitend de partner en thuiswonende kinderen (minimaal 23 jaar) de auto mogen gebruiken. Dit beperkt de vrijheid en bijvoorbeeld de gelegenheid om je door de buurman in jouw auto naar Schiphol te laten brengen. Uiteraard moet je hier zorgvuldig mee omgaan, zoals je ook met jouw eigen auto zou doen.
Wil je nog 7 nuttige tips? Lees dan hier verder.
Geplaatst op: 20-07-2023 08:11