De andere kant van elektrisch rijden


Datum: 05-02-2018

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Bij bijna elk merk kun je een elektrische auto kopen, de actieradius wordt groter en elektrische auto’s hebben slechts 4% bijtelling. Dit is een goede ontwikkeling voor het milieu. Per gereden kilometer stoot je namelijk geen enkele gram CO2 uitstoot uit. Maar wat is nu de keerzijde van elektrisch rijden?

Elektrische auto’s stoten geen CO2 uitstoot uit tijdens het gebruik (rijden), maar dat kan niet gezegd worden van de uitstoot bij de productie van de accu’s. Daar zijn al verschillende onderzoeken over verschenen, maar het is belangrijk om nóg een stap verder te kijken. We zoomen in op lithium en nog meer op kobalt.

Verdubbeling prijzen lithium en kobalt
Deze twee belangrijke grondstoffen zijn nodig voor de accu’s van elektrische auto’s. Fabrikanten hebben al hun zorgen uitgesproken over de beschikbaarheid van deze twee materialen. De prijs van Lithium is sinds 2015 bijvoorbeeld al verdubbeld. Hetzelfde kan gezegd worden van Kobalt. In 2017 is de prijs van Kobalt ook bijna verdubbeld. Maar het delven van Kobalt is niet zo rooskleurig.

Congo profiteert niet mee
De helft van de geschatte wereldvoorraad van zeven miljoen Kobalt bevindt zich in de Democratische Republiek Congo (DRC). Naast Kobalt heeft het land ook veel koper, tin, goud en diamanten in de grond zitten. Ondanks dat deze miljarden daar in de grond zitten, staat Congo op plek 186 van een VN-ranglijst van welvarendste landen.

Erbarmelijke omstandigheden
Veel jonge Congolese kinderen, vaak nog geen 10 jaar oud, werken daar dagelijks onder erbarmelijke omstandigheden om deze mineralen uit de grond te halen. Dit gebeurt al vele jaren en het einde is nog niet in zicht. De vraag naar kobalt zal alleen maar stijgen vanwege de toenemende vraag naar accu’s voor elektrische auto’s maar ook smartphone’s en andere apparatuur.

Deze situatie zal jammer genoeg niet snel veranderen. Het Europees Parlement bespreekt wetsvoorstellen die over conflictmineralen gaan. Dat zijn mineralen waarvan de verkoop door strijdende partijen gebruikt wordt om hun gewapende strijd mee te financieren. Maar deze vorm van kinderarbeid staat niet hoog op de agenda.

Er is ook nog geen goed alternatief voor Kobalt. Er wordt geëxperimenteerd met Mangaan en Fosfaat. Zodra deze materialen de energiewinst overtreffen en goedkoper worden dan Kobalt, zullen ze aan terrein winnen.  

Geplaatst op: 05-02-2018 12:40

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen