Combinatie wintersport en zakelijke rit leidt tot bijtelling
Datum: 08-11-2013
Als de zakelijke auto voor niet meer dan 500 kilometer privé wordt gebruikt, is de bijtelling voor privégebruik niet van toepassing. Maar wat is precies een zakelijke rit?
Een directeur-aandeelhouder van een BV die aan hem een Audi A6 ter beschikking had gesteld, heeft dit in hoger beroep uitgeprocedeerd voor de situatie waarin hij een zakelijke afspraak combineerde met een vakantie.
Hij reisde op 15 februari 2008 met zijn gezin per auto naar Oostenrijk. In Oostenrijk heeft hij een zakelijke ontmoeting gehad met een zakenrelatie. Ook heeft hij daar met zijn gezin een vakantie doorgebracht. Op 23 februari 2008 is hij met zijn gezin naar Nederland teruggereisd. Maar is dit nu een zakelijke rit of een privérit?
Het Gerechtshof oordeelde hierover dat het aannemelijk is dat het bezoek aan de zakenrelatie één van de doelen van de reis was en dat hij die zakenrelatie ook bezocht zou hebben als hij geen vakantie in Oostenrijk zou hebben genoten. Maar het Gerechtshof acht het ook aannemelijk dat hij de reis met zijn gezin heeft ondernomen om in Oostenrijk op vakantie te gaan en dat hij ook op vakantie naar Oostenrijk zou zijn gegaan als hij daar geen zakenafspraak zou hebben gehad.
Er is dus geen duidelijk doorslaggevend hoofddoel van de reis aan te geven. Daarom oordeelden de rechters in deze zaak dat de rit dan alleen zakelijk is als deze door iemand die niet een soortgelijke baan als belanghebbende heeft, maar verder qua inkomen, vermogen en gezin in dezelfde situatie verkeert, niet dezelfde rit zou hebben gemaakt. Omdat niet gesteld of bewezen is dat anderen dan deze directeur minder ritten voor wintersportvakanties maken, is deze rit als privérit aangemerkt. Gevolg is een bijtelling over het hele jaar. Het blijft dus oppassen met combinaties van privé- en zakelijke bestemmingen.
Bron: www.autoenfiscus.nl
Op de hoogte blijven over bijtelling of juist niet bijtelling betalen? Meld je hier aan
Geplaatst op: 08-11-2013 11:11