Benzine en diesel heten voortaan E5 en B7
Datum: 15-10-2018
Misschien heb je het al gemerkt, maar bij de benzinepomp hebben benzine en diesel nieuwe namen gekregen. Deze wijziging komt voort uit een Europees beleid. Hierdoor is het straks makkelijker om een keuze te maken voor benzine of diesel in het buitenland. Benzine is namelijk te herkennen aan E-nummers en diesel aan B-nummers.
Hoe herken je Euro 95?
Voor benzine is het ezelsbruggetje simpel. Euro 95 wordt namelijk E5 of E10. De E staat daarbij voor bio-Ethanol en het cijfer er achter voor het percentage bio-ethanol bij de benzine, dus 5 of 10%. Wellicht zul je (in Duitsland) wel al een keer E10 hebben zien staan. Dat staat, uiteraard, voor 10% bio-ethanol. Bij auto's die eerder geboren zijn dan 2000, moet je even opletten of je E10 kunt tanken. Zij kunnen namelijk schade oplopen. Kijk op www.e10check.nl of je auto er geschikt voor is.
Ben je gewend om Euro 98 te tanken, dan kun je deze herkennen aan bijv. E5. Euro 98 zegt niets over het gehalte Bio-Ethanol, maar over de 'verbrandingswaarde' van de brandstof. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger het octaangehalte, hoe hoger de verbrandingswaarde.
Diesel krijgt de B van…
Zo overzichtelijk als dat ze het voor benzine gemaakt hebben, zo onduidelijk is het voor diesel. Althans, daar bestaat geen handig ezelsbruggetje voor. Diesel heet vanaf nu B7. De B staat daarbij voor biobrandstof. D7 bestaat niet qua benaming.
(bron: www.foksuk.nl)
Waarom nieuwe benamingen?
Op Europees niveau zijn de benamingen aangepast, omdat het regelmatig onduidelijk was wat er getankt moest worden. In Oostenrijk heet Euro 95 namelijk ‘super’, terwijl dezelfde benzine in Groot-Brittannië ‘Premium Unleaded’ heet.
Makkelijk te herkennen
Je kunt deze benamingen onthouden, maar om het makkelijk te maken hebben ze de etiketten waarop de aanduidingen staan verschillend vormgegeven. Benzine krijgt ronde etiketten, diesel vierkante etiketten en gasvormige brandstoffen zoals LPG en waterstof krijgen een ruit-vorm.
Vanaf vrijdag 12 oktober moeten deze benamingen officieel gevoerd worden door de benzinepompen, maar de oude benamingen mogen er ook nog gewoon naast gebruikt worden. Lees dit artikel dus nog een keer door als je met je zakenauto op wintersportvakantie gaat. Dan zul je er het meeste profijt van hebben.
Schrijf je nu in als gratis VZR-lid, krijg toegang tot veel informatie/tips en ontvang ons maandelijks ledenbulletin met interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast help je ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kun je altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347- 345 246.
Geplaatst op: 18-10-2018 11:13