Belastingdienst verzamelt parkeergegevens?!
Datum: 29-07-2013
De parkeergegevens en kentekens van berijders zijn opgevraagd bij parkeerders schrijft het NRC Handelsblad. Zo kan de Belastingdienst nagaan of ingediende rittenadministraties kloppen door de administratie naast de parkeergegevens te leggen.
Berijders met een 500km-Verklaring moeten op het eind van het jaar een rittenadministratie indienen. In de administratie moet elke rit van de auto beschreven staan, dus het aantal kilometers, vertrek- en aankomstpunten en of het zakelijk of privé ritten zijn. Dit laatste is belangrijk, zo wordt aangetoond dat er niet meer dan 500 km privé gereden is met de auto. VAVDZ adviseert om alle bonnen, zoals boetes, tankbeurten, auto-onderhoud en nu dus ook van parkeren, te bewaren ter onderbouwing van de rittenadministratie.
Wat wel eigenaardig is in dit geval, is de nalatigheid van de parkeerbedrijven op het gebied van de privacy. De gegevens van de berijders horen na 8 weken te worden gewist, maar worden kennelijk versleuteld. Deze versleuteling kan ongedaan worden en zo worden de gegevens vooralsnog beschikbaar gemaakt. Het College Bescherming Persoonsgegevens is niet ingeschakeld of actief bij de parkeerders. VAVDZ vindt een controle van de belastingdienst prima, zolang dit maar geen inbreuk maakt op de privacy en dat lijkt in dit geval wel zo te zijn.
Met een goed werkend ritregistratiesysteem zijn controles op parkeerbonnen overbodig. VAVDZ is mede oprichter van het Keurmerk voor ritregistratiesystemen. Systemen met een keurmerk houden de gegevens meerdere jaren beschikbaar voor klanten en zorgen voor een lichtere administratielast voor zowel de berijder als de Belastingdienst. Daarnaast zijn bijvoorbeeld privé-ritten niet zichtbaar (alleen vertrek en aankomstpunten) en controleert de Belastingdienst met een verlicht regime.
Vereniging Auto Van De Zaak raad alle berijders met een 500km Verklaring om gedurende het jaar alle bonnetjes of bewijslasten te verzamelen en bewaren in de administratie. (Verloren administratie is geen reden om boete te ontwijken)
Wil je pro-actief op de hoogte blijven over onderwerpen met betrekking tot de 500km regeling? Schrijf je dan hier (gratis) in.
Geplaatst op: 29-07-2013 13:52