Rittenadministratie blijven bijhouden

Datum: 06-05-2015

Leaserijders die midden in het jaar overstappen naar een elektrische auto, moeten hun rittenadministratie blijven bijhouden. De Belastingdienst eist dat aangetoond kan worden per kalenderjaar dat er niet meer dan 500km privé gereden is. Een mogelijke naheffing van het hele jaar volgt.

Het gaat om mensen die een auto van de zaak hebben en daar minder dan 500 kilometer per jaar privé mee rijden. Zij moeten van de Belastingdienst een rittenregistratie bijhouden, zodat de fiscus kan controleren of ze niet over de grens van 500 privékilometers per kalenderjaar gaan. Als dat gebeurt, moeten ze namelijk bijtelling betalen.
Vorige week bleek bij de rechtbank in Haarlem dat leaserijders die in de loop van het jaar overstappen naar een elektrische auto, die een bijtellingspercentage van nul procent heeft, ook de rest van het jaar hun rittenadministratie op orde moeten houden. Een man die dat niet deed, ging vergeefs in beroep tegen de naheffing van duizenden euro’s die de belastinginspecteur aan hem oplegde. VAvdZ heeft al meerdere keren bij de belastingdienst aangegeven dat deze regel veel verwarring veroorzaakt en ook niet past bij de souplesse die je mag verwachten van de belastingdienst. Helaas heeft dit nog geen effect gehad. Het advies is dus om het hele jaar van autowisseling zorgvuldig de kilometers bij te blijven houden.

Lees hier meer over regels rond de 500kilometer regeling.
Bekijk hier alles over ritregistratiesystemen
Blijf op de hoogte en meld je aan (gratis)

Geplaatst op: 11-05-2015 08:39

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen