Onvoldoende prikkels voor elektrificatie van mobiliteit


Datum: 30-09-2024

De plannen die tijdens Prinsjesdag 2024 zijn gepresenteerd kenmerken zich door een gebrek aan effectieve prikkels om mobiliteit te elektrificeren. Hoewel de noodzaak van verduurzaming van het vervoer breed wordt erkend, zijn fiscale maatregelen voor elektrische voertuigen onvoldoende om de transitie naar elektrisch rijden te versnellen.

Stijgende bijtelling
Met name de voordelen voor zowel particulieren als zakelijke rijders nemen de komende jaren af. De bijtelling voor elektrische auto’s blijft stijgen, waardoor de stimulans voor zakelijk rijden in een EV minder aantrekkelijk wordt. Deze trend kan ervoor zorgen dat de brede adoptie van elektrische voertuigen stagneert, precies op het moment dat een versnelling nodig is om de klimaatdoelen te halen.

Afschaffing gewichtscorrectie in motorrijtuigenbelasting voor EV's
Elektrische auto's zijn door hun accu’s zwaarder dan voertuigen met een verbrandingsmotor, wat hen benadeelt in het huidige belastingstelsel dat is gebaseerd op gewicht. De afschaffing van de gewichtscorrectie in de motorrijtuigenbelasting (MRB) voor EV’s kan een negatieve impact hebben op de verkoop van dit type auto.

VZR dringt er bij de overheid op aan om deze gewichtscorrectie te behouden, zodat de hogere belastingdruk door het grotere gewicht van EV’s niet ontmoedigend werkt op potentiële kopers. Het afschaffen hiervan kan resulteren in hogere kosten voor zowel consumenten als leasemaatschappijen, waardoor de transitie naar elektrische voertuigen verder vertraagd wordt.

Mobiliteit wordt onbetaalbaar
VZR-directeur Sander Borsten: “De plannen voor 2024 geven onvoldoende stimulans om de elektrificatie van het wagenpark te versnellen. De geleidelijke afname van belastingvoordelen voor elektrische voertuigen, in combinatie met de afschaffing van de gewichtscorrectie in de motorrijtuigenbelasting, zou ervoor kunnen zorgen dat de adoptie van EV's stagneert. Er is dringend behoefte aan sterkere fiscale prikkels en consistent beleid om te voorkomen dat mobiliteit onbetaalbaar wordt en de klimaatdoelen onhaalbaar blijven.”

Wat is dan de oplossing?

VZR adviseert om een gebalanceerd pakket van maatregelen te ontwikkelen dat zowel de verduurzaming van mobiliteit bevordert en zorgt dat deze voor alle groepen betaalbaar blijft. De focus kan gelegd worden op onderstaande punten:

  1. Behouden van gewichtscorrectie in motorrijtuigenbelasting (MRB):
    Door deze correctie te behouden of geleidelijk af te bouwen (in lijn met de technologische ontwikkeling van lichtere batterijen) kunnen we blijven stimuleren dat mensen overstappen naar elektrisch rijden zonder hen financieel te belasten.
     
  2. Bijtelling voor zakelijke rijders herzien:
    Het stapsgewijs verhogen van de bijtelling voor elektrische auto’s ontmoedigt zakelijke rijders om over te stappen naar elektrische voertuigen. Om dit tegen te gaan, stelt VZR voor de bijtelling voor elektrische voertuigen lager te houden, althans tot er een breder aanbod van betaalbare EV’s beschikbaar is.
     
  3. Langetermijnvisie en stabiliteit creërenLangetermijnbeleid voor belastingmaatregelen:
    Om onzekerheid bij consumenten en de autobranche te verminderen, moet er een stabiel en voorspelbaar langetermijnbeleid komen. Dit voorkomt dat mensen wachten met de aanschaf van een elektrische auto uit angst voor plotselinge veranderingen in subsidies of belastingmaatregelen.
     
  4. Laadinfrastructuurontwikkeling versnellen:
    Parallel aan fiscale prikkels, moet er geïnvesteerd worden in de laadinfrastructuur, met name in landelijke en minder dichtbevolkte gebieden. Zonder een goed dekkend netwerk van laadpalen zal de adoptie van EV’s beperkt blijven, vooral voor mensen die geen toegang hebben tot laadmogelijkheden thuis.
Strategie
Het doel is om een strategie te ontwikkelen die duurzaam, sociaal rechtvaardig en financieel haalbaar is. Door gericht prikkels te behouden en te versterken, naast het creëren van een stabiele langetermijnvisie en te investeren in de infrastructuur, kan de transitie naar elektrische mobiliteit worden versneld zonder de mobiliteit onbetaalbaar te maken voor burgers en bedrijven.

Geplaatst op: 30-09-2024 14:52

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen