Mobiliteitsbudget vooral voor jongere werknemers


Datum: 26-02-2020

Mobiliteitsbudget wordt vaker aan jongere werknemers aangeboden
 
Klopt het dat jongeren vaker een mobiliteitsbudget hebben dan oudere werknemers? Kiest de zakelijke rijder daar zelf voor of wordt het vooral aangeboden door de werkgever?
 
Ieder jaar voert VZR het mobiliteitsonderzoek uit onder haar leden, in het onderzoek is aandacht besteed aan mobiliteitsbudgetten. Een mobiliteitsbudget wordt meestal op initiatief van de werkgever aangeboden en dan blijkt een opvallend verschil te ontstaan.

De leeftijdsgroep waarbij vaker (26%) een mobiliteitsbudget wordt aangeboden is de groep tot en met 35 jaar. Bij een mobiliteitsbudget bepaalt de werknemer zelf zijn zakelijke mobiliteit. Je kunt dan kiezen of je je zakelijke kilometers met het OV, de privéauto, fiets of bijvoorbeeld taxi aflegt. Het eventueel overgebleven budget kan als bruto salaris uitgekeerd worden. Bij de zakelijke rijder van 56 jaar of ouder wordt nog maar aan 18% een mobiliteitsbudget aangeboden. We zien ook in andere onderzoeken dat een mobiliteitsbudget het meest wordt aangeboden aan werknemers die in de stad wonen en werken en waarbij het openbaar vervoer goed bereikbaar is. Dit profiel past bij jongere werknemers, zij staan eerder open voor de flexibiliteit van nieuwe mobiliteit.


 










“We verwachten dat de aankomende jaren de interesse voor een mobiliteitsbudget ten positieve zal veranderen bij iedere leeftijdsgroep” zegt Jan van Delft, voorzitter VZR. “Het aantal aangeboden mobiliteitsbudget door werkgevers groeit en anderzijds zijn ook werknemers steeds vaker geïnteresseerd in flexibele mobiliteit”.
 
Maar liefst 70% van de werknemers vindt de overheid de belangrijkste partij om het initiatief te nemen voor nieuwe mobiliteitsoplossingen zoals een mobiliteitsbudget.

Hier krijgt u meer informatie over het mobilteitsbudget (bijvoorbeeld rekenvoorbeelden, succesfactoren, leeftijdsklasses)

Geplaatst op: 27-02-2020 16:17

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen