Wiebes: bijtelling niet houdbaar


Datum: 09-10-2014

Over enkele weken zegt staatssecretaris Wiebes de lang verwachte Autobrief 2 met de Kamer te kunnen bespreken. In een interview met RTL Nieuws bevestigt hij verschillende onlangs gelekte nieuwsberichten over het afschaffen van enkele of mogelijk alle lage bijtellingscategorieën.
 
Het huidig bijtellingssysteem is niet houdbaar, geeft hij aan in het interview. Hij noemt het moeilijk uitvoerbaar, marktverstorend en het systeem vraagt een hoge prijs voor de vergroening van het wagenpark, aldus Wiebes.
Vereniging Auto Van De Zaak is het ermee eens dat het huidige stelsel niet optimaal is. De bijtelling is een belasting die geheven wordt vanwege het privégenot van een zakelijke auto. Dit moet dan ook centraal staan. Als een berijder meer privé rijdt in de auto van de zaak, is er meer privégenot. CO2-uitstoot heeft hier verder weinig mee te maken. Het is volgens VAVDZ dan ook het meest logisch om de bijtelling afhankelijk te laten zijn van de mate van privégebruik: betalen per privé gereden kilometer, maar dan wel een reëel bedrag. VAVDZ is pertinent tegen het bijtellingstarief van 25%. Dit tarief is te hoog. Als je daadwerkelijk het privégenot van een zakelijke auto uitrekent, kom je op een percentage rond 15%. Vergeleken met onze buurlanden betalen Nederlandse berijders van een zakelijke auto een te hoge bijtelling.
 
Wiebes geeft aan de huidige bijtellingssituatie van zakelijke rijders te respecteren. VAVDZ is opgelucht om dit te horen. VAVDZ blijft werken aan de lobby voor een beter bijtellingssysteem.
Steun ons door de petitie te tekenen: www.wiebesnee.nl 

Geplaatst op: 09-10-2014 16:01

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen