Waar is de elektrische step in Nederland?


Datum: 09-08-2022

Misschien heb je ze ook veel gezien tijdens je vakantie in het buitenland, de elektrische step. Even snel op een milieuvriendelijke manier van A naar B en geen parkeeruitdaging. Waarom zien we dit vervoersmiddel nog zo weinig in Nederland, het is toch ook een mooie aanvulling op het mobiliteitsbudget?

Nederland en Ierland zijn achterblijvers
Wat blijkt, van heel Europa mogen alleen in Nederland en Ierland de e-step (op een paar uitzonderingen na) nog niet legaal over de openbare weg. Je mag er alleen de weg mee op als de minister van Infrastructuur en Waterstaat het type heeft aangewezen als bijzondere bromfiets.

Veiligheidseisen
De e-step moet voldoen aan strenge (veiligheids)eisen en goedkeuring krijgen van zowel het RDW als het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Deze eisen maken het zo lastig voor e-step producenten om de e-step in Nederland te verkopen. Maar er gloort hoop aan de horizon, want naar verwachting gaat per 1 januari 2023 het hernieuwde kader in voor Licht Elektrische Voertuigen (LEVs). Dit kader gaat de beleidsregel bijzondere bromfiets vervangen met een nieuwe voertuigcategorie, voertuigeisen en verkeerregels.

Veranderingen
Belangrijke wijzigingen zijn onder andere de minimumleeftijd van 16 jaar, een helmplicht en kentekenplicht. Ook is er een maximumsnelheid van 25 km per uur. Er moet gebruik gemaakt worden van het fietspad en het maximale gewicht van de e-step is maximaal 55 kg. Er is nog geen Europees kader voor LEV’s, verwachting is dat dit wel gaat komen.

Bekeuring
Ben je eigenwijs en gebruik je nu een e-step terwijl dit niet mag, dan riskeer je een boete van 360 euro. Behalve dat het niet veilig genoeg is voor jezelf, is het dus ook niet veilig voor je portemonnee.

Hoe wordt er straks gestept?
Mocht de e-step in 2023 legaal worden, dan kan je deze natuurlijk privé kopen. Het kan echter ook een mooie aanvulling zijn op het mobiliteitsbudget als je werkgever deze constructie aanbiedt. Ook deelsteppen behoort tot de mogelijkheden. Dit komt op hetzelfde neer als bijvoorbeeld de al bekende deelscooter. Met een app op je telefoon kan je dan een deelstep ontgrendelen, voor een rit gebruiken en weer op een verzamelplek terugzetten.

Wil je op de hoogte blijven van de zakelijke mobiliteit van nu? Meld je dan gratis aan bij VZR.

Geplaatst op: 09-08-2022 10:06

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen