Steeds meer werknemers ontevreden over autoregeling


Datum: 06-12-2023

Het aantal beperkingen voor werknemers in autoregelingen neemt toe. Hiermee stijgt ook het percentage werknemers dat ontevreden is over deze regeling. Dit blijkt uit recentelijk VZR-onderzoek onder haar leden.

Autoregeling
Een autoregeling is een afspraak tussen werkgever en werknemer over het gebruik van een bedrijfsauto, inclusief kosten en beperkingen. Helaas ervaren veel werknemers ontevredenheid door deze beperkingen en financiële obstakels, zoals afkoopsommen bij vroegtijdige beëindiging van het leasecontract.

Beperkingen
Slechts 59% van de leaserijders oordeelt positief over hun huidige autoregeling. Een zorgwekkende 19% is ontevreden tot zeer ontevreden. Dit was vorig jaar nog 12%.
54% van de ondervraagden heeft een beperking op CO2-uitstoot, in 2022 was dit 51%.
In 40% van de gevallen is een beperking van het automerk van toepassing. Werknemers kunnen hierdoor moeite ervaren om leaseauto’s te vinden die aan de strengere milieunormen voldoen zonder in te boeten op functionaliteit.

Afkoopsom
Het aantal afkoopsomregelingen opgenomen in autoregelingen neemt toe en is gestegen van 45% vorig jaar naar 51% dit jaar. Dit beleid van werkgevers kan leiden tot forse kostenposten, variërend van enkele honderden tot duizenden euro's, voor werknemers en levert met enige regelmaat rechtszaken op.

Het beleid van werkgevers wordt strenger en dat komt de arbeidsmobiliteit niet ten goede, bovendien levert het een onnodige verharding op in de arbeidsrelaties. VZR moedigt werkgevers aan om autoregelingen aan te passen voor een duurzame en werknemersvriendelijke benadering.

Geplaatst op: 06-12-2023 10:00

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen