Stikstofprobleem neerleggen bij automobilist is symboolpolitiek


Datum: 10-10-2019

Vorige week vrijdag kondigde Minister Carola Schouten aan dat het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen een oplossing is voor het stikstofprobleem. Enige fundering is daarbij ver te zoeken en daarom is zo’n maatregel niet dé oplossing! VZR is tegen een verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen vanwege de stikstofproblematiek!  
 
Een te hoge stikstofoxideconcentratie komt door teveel ammoniak (NH3) in combinatie met stikstofoxide (NOx). Dit wordt deels door het wegverkeer veroorzaakt. Dit komt namelijk doordat er bij de verbranding van diesel stikstofoxide vrijkomt. In 2017 had het wegverkeer een aandeel van 6,5% in het stikstofprobleem. In 2018 was het aandeel-wegverkeer al gedaald naar 6,1%*. De landbouw en het buitenland hebben een veel groter aandeel.
 
De verlaging van het aandeel-wegverkeer bij het stikstofprobleem van 6,5% naar 6,1% is te verklaren door de export van veel oude dieselauto’s en een schoner wordend wagenpark door de verkoop van elektrische auto’s en schonere nieuwe benzine-/dieselauto’s. Maar vergeet ook het vrachtverkeer niet. Deze rijdt bijna alleen maar op diesel en wordt ook steeds schoner. Een verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen heeft trouwens totaal geen effect op de uitstoot van het vrachtverkeer. De maximumsnelheid van vrachtwagens blijft gehandhaafd op 80 km/h.
 
Sinds 2012 is de maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen 130 km/h. “Maar zeker niet iedereen rijdt ook 130 km/h. Het is namelijk een maximumsnelheid en geen adviessnelheid.” Een verlaging van de maximumsnelheid heeft daarom maar een zeer beperkt effect. Het treft enkele automobilisten en niet eens het vrachtverkeer. “Nederland is meer gebaat bij een harmonisering van de snelwegstandaard naar 130 km/h in plaats van allerlei snelheidsaanpassingen die de aandacht van de weg afleiden én de voortdurende snelheidsaanpassingen komt de stikstofoxide-uitstoot niet ten goede”, aldus Jan van Delft.
 
VZR is de belangenbehartiger voor de zakelijke rijder. Wil je weten waar we ons voor inzetten of wil je ons steunen? Dat kan! We kunnen je steun goed gebruiken

*bron: RIVM

Geplaatst op: 10-10-2019 10:31

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen