Praktijkvoorbeeld: Afkoopsom Roy


Datum: 25-02-2019

“Mijn werkgever heeft de VZR-afkoopsom geaccepteerd, waarmee ik € 3.800,- uitspaar.”

Soms moet je een lange adem hebben om je gelijk te krijgen. Dat merkte Roy toen hij uit dienst ging bij zijn werkgever. Zijn werkgever presenteerde hem de afkoopsom van de leasemaatschappij, € 6.400,- een extreem bedrag. Roy liet het er niet bij zitten en kreeg (uiteindelijk) zijn gelijk.

Situatieschets
Roy had van zijn werkgever een leaseauto ter beschikking gekregen. Bij deze leaseauto hoorde ook een autoregeling, die Roy ondertekend heeft. In deze autoregeling (mobiliteitsregeling) stonden veel zaken beschreven over het gebruik van de leaseauto. (Je kunt trouwens je autoregeling ook door VZR laten toetsen.

Gepresenteerde afkoopsom was veel te hoog
Één hoofdstuk ging over het voortijdig beëindigen van het leasecontract indien Roy zelf ontslag zou nemen. Roy had deze alinea wel gelezen, maar kon niet van te voren inschatten hoe hoog dit bedrag dan zou zijn. Toen hij zijn baan had opgezegd, kreeg hij de afkoopsom gepresenteerd die bij deze passage uit de autoregeling hoorde.

“€ 6.400,- boete, terwijl 2/3 van het contract al verstreken was”
 
De afkoopsom was maar liefst € 6.400,-. Een heel hoog bedrag, terwijl er al 2/3 van de duur van het leasecontract verstreken was.

Recht op een specificatie van de afkoopsom
De specificatie van de leasemaatschappij was niet uitgebreid genoeg. Roy vroeg via zijn werkgever om een verdere specificatie van de afkoopsom. De werkgever kon deze niet aanbieden, omdat de leasemaatschappij deze niet wilde verstrekken. Daarom kwam Roy na enig speurwerk op internet uit bij het VZR-arrest. Het VZR-arrest is een rechtszaak die Vereniging Zakelijke Rijders heeft aangespannen om duidelijkheid te krijgen over de rechten en plichten van werkgevers en leasemaatschappijen die horen bij het afkopen van een leasecontract door de werknemer.

Reële afkoopsomberekening
De uitspraken uit deze rechtszaak gebruikt VZR in de casussen die zij gepresenteerd krijgen van zakelijke rijders. Zo ook voor de casus die Roy presenteerde aan VZR. Voor deze casus heeft Roy veel informatie gekregen over de te ondernemen stappen én heeft VZR een reële berekening gemaakt van wat de afkoopsom zou mogen zijn.
“Door de rechter goedgekeurde berekening”

Deze kwam uit op € 2.600,- excl. BTW. VZR gebruikt hiervoor een rekenmodule die gemaakt is door lease-experts en al diverse malen stand heeft gehouden tijdens een zitting bij de rechtbank.

Vermindering van de afkoopsom: € 3.800,-
De VZR-berekening van de reële afkoopsom én de verstrekte ‘rechten en plichten’ hebben ervoor gezorgd dat Roy bijna een jaar later een flinke verlaging van de afkoopsom gepresenteerd heeft gekregen. De VZR-berekening is overgenomen door de werkgever, dit levert Roy € 3.800,- winst op, ten opzichte van de in eerste instantie gepresenteerde afkoopsom.

Wil je meer informatie over het onafhankelijk laten herberekenen van de afkoopsom? Lees hier dan verder voor meer informatie of neem contact met ons op voor een berekening. 

Geplaatst op: 04-08-2020 16:15

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen