Mobiliteitsbudget of leaseauto, wat is de beste keuze?


Datum: 02-03-2023

Om een juiste keuze te kunnen maken is het van belang dat jij jouw zakelijke reisbehoefte in kaart brengt.

Reisbehoefte
Heb je op dagelijkse basis een auto nodig voor je werkbezoeken waar je veel kilometers mee maakt, kies dan voor een leaseauto. Zeker als je kiest voor een elektrische auto en dus bijtellingsvoordeel krijgt.

Wanneer je werkt in stedelijk gebied, of vaak in het stadscentrum moet zijn voor je werk, kies dan voor het mobiliteitsbudget. Dit geeft je de ruimte om gebruik te maken van alternatief vervoer dat in steden goed geregeld is. Denk aan het OV, de fiets of de taxi. Een (eigen) auto kan hier ook onderdeel van zijn. Het geeft je een vorm van vrijheid, omdat je zelf de controle hebt over je mobiliteit en je budget.

Kosten
Uiteraard is het ook van belang om rekening te houden met de kosten die je maakt. Gebruik je een eigen auto in het mobiliteitsbudget, dan kan het handig zijn om een splitsing te maken tussen de vaste kosten (bijvoorbeeld afschrijving en onderhoud) en variabele kosten (bijvoorbeeld benzine en reparaties).

Een mobiliteitsbudget hoort ook een kilometervergoeding in zich te hebben, zodat zowel je zakelijke- als je woon-werk kilometers altijd vergoed worden door de werkgever. Nuttig is ook om in te schatten hoeveel privékilometers je rijdt. Bij veel privékilometers kunnen de kosten oplopen.

Belangrijk is ook dat de mobiliteit die je inkoopt, bruto van het mobiliteitsbudget kan worden afgehaald. Steeds meer werkgevers kunnen dit. Krijg je het budget direct bij je salaris, dan weet je dat er ook direct inkomstenbelasting van af gaat en je netto minder te besteden hebt.

Een aantal rekenvoorbeelden vind je hier.
 

Geplaatst op: 11-04-2024 14:18

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen