Lange levertijd elektrische auto, wat nu?


Datum: 15-10-2019

De levertijden van elektrische auto’s lopen op. Als we kijken naar de reden hiervoor, dan is het simpelweg het verschil tussen vraag een aanbod. Veel rijders (voornamelijk zakelijke), willen graag elektrisch rijden. De elektrische auto’s van nu kunnen namelijk steeds beter wedijveren met de bestaande benzine- en dieselauto’s. De prijzen liggen steeds dichter bij elkaar én de grote actieradius en snelle laadsnelheid van elektrische auto’s zorgt ervoor dat de elektrische auto een voorwaardig alternatief vormt voor het bestaande aanbod brandstofauto’s.

Één probleem
Alleen is er nu een probleem. De vraag is groter dan het aanbod en dat betekent lange levertijden. Als je nu een populaire elektrische auto besteld, dan is slechts een enkel model nog dit jaar beschikbaar. Dat moet dan wel het model zijn wat goed bij jou/jullie gezin past. Veel populaire elektrische auto’s hebben een levertijd die langer is dan dat de 4% bijtelling voor elektrische auto’s duurt. 31 december is namelijk de uiterste dag voor 4% bijtelling voor elektrische auto’s, maar veel populaire elektrische auto’s kunnen pas in 2020 geleverd worden.

Wil je meer weten over de bijtellingsveranderingen, lees dan onze bijtellingsblog 2020 - 2030

Tips voor EV levering in 2019
We begrijpen dat je liever zo snel mogelijk in je elektrische auto gaat rijden én liever 60 maanden lang 4% bijtelling wilt betalen, dan dat je 60 maanden lang 8% bijtelling (2020) voor exact dezelfde auto. Wij hebben dit eerder bijtellingsdiscriminatie genoemd.
Om verrassingen te voorkomen geven we je graag een paar (simpele) tips:

  • Vraag (schriftelijk) de levertijd op bij de leasemaatschappij;
  • Wacht niet te lang met je keuze. Levertijden lopen snel op;
  • Leg in je leasecontract vast dat je bij een onverwachte levering in 2020, kosteloos van je EV af kunt;
  • Kijk naar alternatieven die wel in 2019 geleverd kunnen worden.
Wat zijn de extra kosten van een EV in 2020?
Het standaard bijtellingstarief is 22%. Elektrische auto’s krijgen een korting hierop. In 2019 is dat 18% korting, wat 4% bijtelling betekent voor elektrische auto’s. Voor 2020 is de korting 14%, dus 8% bijtelling voor elektrische auto’s met een Datum Eerste Toelating (DET*) vanaf 1-1-2020. Van 4 naar 8% is een verdubbeling in de bijtelling voor de aankomende 60 maanden. Bij een elektrische auto van € 40.000,- met een DET van 2019 is de netto bijtelling € 50,80. Dezelfde auto met een DET in 2020 betekent dit € 50,80 extra bijtelling per maand voor de aankomende 60 maanden. Dus een extra kostenpost van € 3.048,- na 60 maanden.

We hebben onze bijtellingscalculator aangepast voor elektrische auto's die dit jaar, maar ook volgend jaar geleverd worden. Dus bereken nu je bijtelling en zie het verschil

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom zakelijk rijden? Schrijf je dan gratis in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief én krijg toegang tot onze gehele site met een schat aan informatie. 

*DET = Datum Eerste Toelating is de datum waarop het voertuig voor het eerst in gebruik is genomen en een kenteken heeft gekregen in Nederland of waar ook ter wereld. 

Geplaatst op: 17-10-2019 10:42

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen