Eigen bijdrage niet altijd aftrekbaar


Datum: 17-06-2014

Sommige berijders betalen een eigen bijdrage aan de werkgever. Dit kan een verplichte eigen bijdrage zijn of een bijdrage om bijvoorbeeld een duurdere auto te compenseren. De eigen bijdrage wordt gezien als een compensatie voor het privégebruik van de auto van de zaak. Deze eigen bijdrage kan de werknemer aftrekken van de bijtelling.
 
Vorige maand is er een zaak voorgekomen bij het Hof in Arnhem over een geschil tussen een berijder en de Belastingdienst over het mogen aftrekken van de eigen bijdrage van de bijtelling.
De mevrouw in kwestie reed al vier jaar in haar auto van de zaak. Zij had gekozen voor een duurdere auto en compenseerde dit door het overschrijdende bedrag in de vorm van een eigen bijdrage te betalen. Mevrouw trok deze bijdrage af van Werk & Inkomen.
De inspecteur van de Belastingdienst ging hier niet mee akkoord omdat mevrouw in privé geen gebruik maakte van de auto. Deze zogenaamde autokostenfictieregeling biedt alleen de mogelijkheid tot aftrek van verschuldigde vergoeding voor het privégebruik. Mevrouw maakte gebruik van de verklaring geen privégebruik waardoor zij ook geen bijtelling betaalde.
 
Mevrouw vond dit discriminerend ten opzichte van haar collega’s die de auto wel privé gebruikten. Het Hof verwierp haar stelling en stelde de Belastingdienst in het gelijk.
 
Als u gebruik maakt van de Verklaring Geen Prive Gebruik kunt u de eigen bijdrage dus niet aftrekken van uw bijtelling.  

Bron: Fiscaal up to date

Geplaatst op: 17-06-2014 13:58

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen