Dit zijn de VZR-highlights van 2023


Datum: 28-12-2023

 Nu we de snelweg van 2023 bijna hebben uitgereden en op volle toeren richting 2024 rijden is het tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. VZR voerde onderzoeken uit, lobbyede waar kon en adviseerde op diverse vlakken. We hebben er een infographic van gemaakt.


 
Advies
Afgelopen jaar zijn er bijna 480 ledenvragen beantwoord en is onze bijtellingscalculator favoriet op de website met meer dan 130.000 berekeningen. Maar ook de normleaseberekeningen doen het goed met meer dan 3.800 stuks.

Maandelijks adviseerde VZR over afkoopsommen en mobiliteitsbudgetvragen wat resulteerde in 35 afgehandelde vraagstukken. Ook werd er met meer dan 60 gepubliceerde nieuwsberichten behoorlijk wat geschreven. 
 
Petitie onbelaste reiskostenvergoeding moet omhoog
Na de succesvolle lobby’s van 2021, 2022 en 2023 gaat de onbelaste reiskostenvergoeding in 2024 wederom omhoog. Dit keer van €0,21 naar €0,23, maar dat denkt bij lange na de daadwerkelijk gemaakte kosten niet.
Uiteraard blijft VZR ook in 2024 bij de overheid aandacht vragen voor het onderwerp en roept de bewindslieden op om deze vergoeding op zijn minst jaarlijks te indexeren.

Mobiliteitsonderzoek: Wat beweegt de zakelijke rijder?
Om de VZR-lobby te kunnen onderbouwen met feiten en getoetste gegevens voeren wij regelmatig onderzoeken uit onder onze leden. Eén van de meest uitgebreide onderzoeken is het jaarlijkse onderzoek: Wat beweegt de zakelijke rijder. Inmiddels is dit onderzoek uitgegroeid tot het jaarlijkse trenddocument voor de deelnemers van het onderzoeksplatform van VZR. Op basis van de uitkomsten vertalen de deelnemers de gesignaleerde trends in hun marketing- en sales strategieën.

Tevredenheid onder leasemaatschappijen onderzoek (TOL)
In het jaarlijkse onderzoek van VZR, dat samen met Feedback Company wordt uitgevoerd, gaven meer dan 4.500 leaserijders, wagenparkbeheerders en private-leaserijders hun mening over hun leasemaatschappij. Dit tevredenheidsonderzoek is het grootste onderzoek in de branche en resulteert in de verkiezing leasemaatschappij van het jaar die gewonnen werd door ALD Automotive. Lees de volledige uitslag hier.

Mobiliteitsalliantie – Betalen naar gebruik
VZR maakt onderdeel uit van de mobiliteitsalliantie en is in deze hoedanigheid ook actief op het onderwerp betalen naar gebruik. Hierbij wordt er bijtelling betaald naar het daadwerkelijk aantal gereden privé kilometers, waarbij de 22% bijtelling omgerekend overeenkomt met 12.500 privékilometers. Ook in de mobiliteitsalliantie is er breed draagvlak onder private partijen om de bijtelling variabel te maken. Het is nu zaak om de stem van de berijder te laten horen.

EV van het jaar
Voor het vijfde achtereenvolgende jaar werd de EV van het jaar verkiezing gehouden. De jury stond voor een mooie uitdaging, het aantal merken wat EV's produceert is wederom toegenomen. Afgelopen jaar zoefden de Mercedes-Benz EQE, Kia EV6 en Peugeot e-208 er in de verschillende segmenten met de hoofdprijs vandoor. Lees de volledige uitslag hier.
 
Herinvoering lagere bijtelling op EV’s
Sinds de verhoging van de bijtelling vanaf 2018, is de groei in de verkoop van elektrische voertuigen aanzienlijk afgenomen. VZR is voor herinvoering van de lage bijtelling in EV’s. De tijd om te handelen is nu. Het herinvoeren van de lage bijtelling is niet alleen een investering in een duurzame toekomst, maar ook een kans voor Nederland om de economie te stimuleren en het milieu te beschermen. Ook in 2024 blijft VZR aandacht vragen voor dit onderwerp.

Ledenaantal gegroeid
Het ledenaantal is naar ruim 37.000 gegroeid en VZR kijkt met veel enthousiasme uit naar 2024. Komend jaar gaat VZR door met het opkomen voor de belangen van zakelijke rijders. Of je nu werknemer of ondernemer bent, zakelijke kilometers maakt in een gekochte of geleasede auto, VZR is er voor jou.

Ben je nog geen lid? Gratis aanmelden kan hier

Geplaatst op: 28-12-2023 09:48

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen