Dit zijn de belangrijkste belastingwijzigingen voor de zakelijke rijder


Datum: 03-01-2024

Ook dit jaar zijn er, ondanks een demissionair kabinet, een aantal fiscale wijzigingen voor de zakelijke rijder. Hoe beïnvloeden deze regels jou? We zetten de belangrijkste wijzingen voor je onder elkaar.

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding
De onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd van €0,21 per kilometer naar €0,23 per kilometer. Hoewel we blij zijn dat er eindelijk beweging in deze vergoeding zit, dekt dit de kosten niet. Deze maand maakt VZR de nieuwe norm voor kilometervergoeding bekend. Kijk hier voor de norm van vorig jaar.
 
Brandstofaccijnzen toch niet omhoog
Vorig jaar was er sprake van een verhoging op de accijnzen van brandstofprijzen, maar deze verhoging is van de baan. Het bevriezen van de brandstofaccijns geldt voor 2024. Daarna mag het nieuwe kabinet een besluit formuleren. 

Bijtelling EV’s gelijk
Rijd je meer dan 500 km privé met de auto van de zaak dan betaal je bijtelling. Stoot deze auto meer dan 1 gram CO2 per kilometer uit dan is de bijtelling 22 procent. Rijd je elektrisch dan betaal je, net als vorig jaar, 16% bijtelling over de waarde tot €30.000. Over de waarde boven die €30.000 betaal je dan weer 22 procent. Bekijk de regels voor de komende jaren hier.

Belasting van personenauto’s en motorfietsen (BPM)
Een EV is nog tot 2024 vrijgesteld van BPM. Het starttarief voor een conventionele auto met uitstoot is in 2024 met €40 verhoogd naar € 400. Hoe meer een auto uitstoot hoe hoger de BPM. Verwachting is dat in 2025 ook de EV’s en PHEV’s BPM gaan betalen. Starttarief wordt dan mogelijk verhoogd met €200.

Versimpeling regeling OV-kaarten
Per 1 januari mag jouw werkgever je belastingvrij een privé OV-kaart vergoeden op voorwaarde dat je die kaart ook voor zakelijke ritten gebruikt. Een registratie van privé en zakelijk gebruik is dan niet meer nodig.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent zakelijke mobiliteit en meld je hier gratis aan als lid.

Geplaatst op: 03-01-2024 11:50

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen