Bijtelling tussentijds wijzigen met een verklaring “geen privégebruik”, kan dat?


Datum: 27-10-2020

Bijtelling, er zijn al een aantal artikelen over geschreven, toch blijven veel vragen omtrent dit onderwerp onbeantwoord. Hoeveel bijtelling moet ik betalen? Is bijtelling verplicht? Kan ik tussentijds stoppen met het betalen van bijtelling? De eerste twee vragen zijn al meermaals aan bod gekomen. Op de laatste vraag: ‘’Kan ik tussentijds stoppen met het betalen van bijtelling?’’ gaan we in dit artikel in.
 
Maar hoe werkt dat dan?
Stel, je bent werkzaam als regiomanager en je hebt een leaseauto. Deze leaseauto ben je gaan rijden in augustus 2016 en de contractperiode is 4 jaar. Naast zakelijke kilometers maak je ook privékilometers. Jouw werkgever geeft aan dat je in juni een nieuwe auto uit mag zoeken. Dat is natuurlijk mooi. Alleen wil je graag stoppen met het maken van privékilometers met je leaseauto en je stelt een belangrijke vraag: ‘’Ik wil bij mijn nieuwe leasecontract stoppen met bijtellen. Kan dat?’’
 
VZR helpt jou en ieder ander die met dit vraagstuk zit graag aan het juiste antwoord. Het zit namelijk als volgt. Wanneer je een aanpassing wilt doen in het betalen van bijtelling kan dat op de volgende momenten:

  • Je begint bij een werkgever en ontvangt daar je eerste leaseauto.
  • Het kalenderjaar is om en het is 1 januari.
Met deze punten in gedachte, terug naar het voorbeeld. Dit wordt je tweede leaseauto bij deze werkgever, hierdoor valt het eerste punt weg. Het kalenderjaar is ook nog niet op zijn einde en het tweede punt valt hiermee dus ook weg. Je zal dus moeten wachten tot 1 januari om je bijtelling te stoppen.
 
Geen privégebruik leaseauto
Indien je kiest om jouw leaseauto alleen zakelijk te gebruiken, is het betalen van bijtelling niet nodig. Om te stoppen met het betalen van bijtelling voor privékilometers is het wel noodzakelijk dat je kunt aantonen dat de auto op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer gebruikt wordt voor privé doeleinde. Op welke manieren je dit kunt aantonen lees je in dit artikel.

Geplaatst op: 27-10-2020 13:06

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen