Auto van de zaak is een arbeidsvoorwaarde


Datum: 17-08-2018

De auto wordt ook wel de “heilige koe” genoemd. Voor veel medewerkers is een auto van de zaak (leaseauto) namelijk een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Uit onderzoek van VZR blijkt ook dat de auto van de zaak in grote mate belangrijk is voor de gezinsmobiliteit. Nu is ook door de rechter bepaald dat een auto van de zaak onderdeel wordt/is van het loon.

Een auto van de zaak wordt ter beschikking gesteld aan een medewerker die deze wel of niet privé kan gebruiken. Nu was er laatst een zaak van een officemanager uit de transportsector die 16 jaar over een auto van de zaak beschikte. Nadat deze werknemer 100% arbeidsongeschikt verklaard werd en thuis kwam te zitten had hij nog wel de beschikking over zijn auto, maar ook mobiele telefoon en tankpas.

Na een bedrijfsovername door een ander bedrijf werd de auto terug verlangd. De werkgever concludeerde dat de werknemer de auto niet meer nodig had, omdat hij ziek thuis zat. Echter… de rechter heeft bepaald dat de auto van de zaak onderdeel is geworden van de arbeidsovereenkomst en dat deze niet zomaar eenzijdig gewijzigd mag worden. En helemaal niet zonder compensatie.

"een Autoregeling kan niet eenzijdig gewijzigd worden."
Autoregeling
Hetzelfde geldt trouwens ook voor een autoregeling. Bij het wijzigen van een autoregeling zijn er ook bepaalde voorwaarden aan verbonden. Een autoregeling kan niet (altijd) eenzijdig gewijzigd worden, zonder medewerking/instemming van de werknemer. Indien je hierover vragen hebt, dan kun je ons hiervoor benaderen. Meer informatie over autoregelingen vind je hier
 
VZR
Schrijf je nu in als gratis VZR-lid, krijg toegang tot veel informatie/tips en ontvang ons maandelijks ledenbulletin met interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast help je ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kun je altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347- 345 246.

Geplaatst op: 17-08-2018 15:11

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen