Onduidelijke Afkoopkosten Private Lease

Datum: 06-05-2015


Private Lease is voor veel automobilisten, ook voor zakelijke rijders, een interessante optie. Het is echter oppassen geblazen bij het afsluiten van een dergelijk contract. Bij veel aanbieders zitten er addertjes onder het gras. VAvdZ vergeleek een aantal aanbieders op het gebied van afkoopkosten. Alleen de vergelijking op dit punt leidt in een aantal gevallen al tot grote verschillen

Door overlijden, ziekte, scheiding, verandering van werk of door financiële problemen, kan het zijn dat een consument eerder van het privateleasecontract af wil. Dat hier kosten voor doorberekend worden, is te begrijpen. Maar deze kosten moeten wel reëel zijn en in verhouding staan tot de daadwerkelijk geleden schade van de privatelease anbieder. VAvdZ constateerde dat bij veel aanbieders de voorwaarden vaak omhuld zijn met extra bepalingen en clausules om diverse onduidelijke kosten te verhalen.
 
In onderstaand schema staan de bevindingen van 11 privateleaseaanbieders, daar waar het gaat om beëindigingskosten.

Meer weten over afkoopkosten van Private Leasecontracten?  Klik hier.

Een aantal aanbieders gebruikt de bepaling dat het verschil tussen “boekwaarde en handelswaarde” als boete betaald moet worden. Een dergelijke bepaling is een vrijbrief om enorme kosten door te belasten. Het is volgens VAvdZ volstrekt onacceptabel dat dergelijke regelingen ook in privateleasecontracten opgenomen worden. In het zakelijk verkeer worden deze bepaling ook gebruikt. In sommige gevallen worden deze kosten vervolgens door werkgever bij werknemer neergelegd. VAvdZ ondersteunt op dit moment een rechtszaak waarbij een werknemer voor het afkopen van een twee jaar oude Peugeot 107 een boete moest betalen van € 6.500,-.

Martin Huisman van de Vereniging Auto van de Zaak hierover: “de zakelijke mores wordt op de consument toegepast en daar gaat het fout. De consumentenmarkt is een volstrekt andere markt, hier horen andere voorwaarden bij. Consumenten mogen transparantie verwachten. Er wordt geadverteerd op allerlei manieren, tegen hele lage maandtarieven. Het is bijna onmogelijk om echt goed te kunnen doorgronden of een aanbieder achteraf toch niet met een truc de winstmarge op peil weet te brengen door extra kosten door te berekenen.“

VAvdZ houdt op dit moment alle privateleaseconstructies tegen het licht. Dit op basis van de eerder gepubliceerde normen voor privateleaseconstructies. VAvdZ waarschuwt berijders om heel goed op te letten bij het afsluiten van een contract. Om de berijder te ondersteunen, is er een privateleasechecklist opgesteld.

Download hier de Checklist Private Lease
Zie meer details over afkoopkosten van Private Leasecontracten.
Meld je aan en blijf op de hoogte

 

Geplaatst op: 06-05-2015 11:18

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen