Een leaseauto is onderdeel van je arbeidsvoorwaarde. Lees hier een rechtszaak die hierover gevoerd is.
Meld u aan om alles te zien!
Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten,
private lease en rekentools.
Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.
Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een
Gratis lidmaatschap nodig.
Klik hier om aan te melden!
Omschrijving case
Reeds gegeven leaseauto valt onder leaseregeling. Werkgever past eenzijdig leaseregeling aan, waardoor veel medewerkers hun leaseauto kwijt raken. Werkgever stelt deze nieuwe regeling in, om kosten te besparen en om één regeling te hebben voor alle (bank)vestigingen.
Medewerkers vechten dit aan bij de rechter, omdat zij hun leaseauto als arbeidsvoorwaarde zien en dat deze niet zomaar afgenomen mag worden. Een leaseauto werd zelfs tijdens sollicitatiegesprekken beloofd. Daarnaast is het opmerkelijk dat leasecontracten zonder medeweten van berijders verlengd werden.
De werkgever geeft bij de rechter aan dat een leaseauto een regeling is en geen arbeidsvoorwaarde. Daarnaast is deze nieuwe regeling opgestseld om kosten te besparen.
Uitkomst
Volgens de rechter mogen lease/auto-regelingen niet eenzijdig gewijzigd worden. Dit mag enkel bij zwaarwegende gevallen. Kostenbesparing, eenheid in de autoregelingen en eventueel duurzaamheidsdoelstellingen zijn geen zwaarwegende redenen.
Daarom mag deze nieuwe autoregeling niet ingevoerd worden. Medewerkers met een (lopende op recent geëindigde leasecontract) dient opnieuw een leaseauto ter beschikking worden gesteld tegen dezelfde prijs en categorie gelijk aan de afspraak op basis van de huidige overeenkomst.
De werkgever wordt in het ongelijk gesteld en dient de proceskosten te betalen.
Bronvermelding
Gerechtshof Amsterdam, 18 oktober 2018
ECLI:NL:RBAMS:2018:8240