Je bent met je werkgever een verbod op privégebruik overeengekomen. Je houdt je daar ook aan, echter door omstandigheden moet je de auto wel privé gaan gebruiken. Lees hieronder hoe het juridisch geregeld is.
Meld u aan om alles te zien!
Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten,
private lease en rekentools.
Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.
Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een
Gratis lidmaatschap nodig.
Omschrijving case:
Een mevrouw had in 2010 het hele jaar een auto van de zaak ter beschikking, maar was met haar werkgever een verbod op privégebruik overeengekomen. Vanaf januari werd daarom geen bijtelling ingehouden. In oktober is haar partner overleden. Vanaf dat moment is zij de auto wel privé gaan gebruiken. De werkgever heeft vanaf die maand bijtelling ingehouden. De fiscus heeft echter nageheven over het hele jaar. En bezwaar daartegen leverde niets op.
Zij heeft vervolgens een verzoekschrift bij de Tweede Kamer ingediend. In zo’n verzoekschrift kan een beroep op de "hardheidsclausule" worden gedaan.
Uitkomst:
De Commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer oordeelde dat de "hardheidsclausule" niet op haar van toepassing is, omdat de bijtelling en de 500 kilometergrens op jaarbasis worden bepaald. Daar heeft de wetgever bewust voor gekozen: “Dat verzoekster de auto gedurende een gedeelte van het jaar niet voor privédoeleinden heeft gebruikt, staat niet in de weg aan bijtelling van het voordeel op kalenderjaarbasis”, zo oordeelde de Commissie.
Bronvermelding:
Nieuwsfeit Auto en Fiscus dd.: 4-11-2011