Vaak krijgen wij van onze leden vragen over winterbanden. In dit artikel treft u de 10 meest gestelde vragen aan.
Meld u aan om alles te zien!
Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten,
private lease en rekentools.
Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.
Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een
Gratis lidmaatschap nodig.
Klik hier om aan te melden!
Onze leden stellen ons regelmatig vragen over winterbanden. Hieronder treft u de 10 meest gestelde.
Vraag 1: "Zijn winterbanden in Nederland wel nodig?"
Antwoord: Ja, winterbanden presteren optimaal bij temperaturen beneden de +7 graden. Het monteren van winterbanden zorgt, ook bij koud en regenachtig weer, voor een kortere remweg.
Vraag 2: "Moet ik vier winterbanden aanschaffen?"
Antwoord: Ja, in verband met de veiligheid is het absoluut noodzakelijk vier winterbanden te laten monteren. Een voorbeeld om dit toe te lichten: een auto met voorwielaandrijving en alleen winterbanden op de voorwielen kan rechtuit hard rijden doordat hij veel grip heeft op de aangedreven wielen. In de bocht ontstaat echter een zijdelingse kracht, waardoor de achterwielen direct gaan glijden. Het gevolg: u staat achterstevoren.
Vraag 3: "Moet ik ook andere wielen aanschaffen?"
Antwoord: Het aanschaffen van een complete band/wielcombinatie is het meest economisch verantwoord. Enkele voordelen:
- het wisselen kost minder tijd, omdat de band niet gedemonteerd/gemonteerd hoeft te worden
- complete band-/wielcombinaties hoeven niet perse opnieuw gebalanceerd te worden
- een extra set wielen is los te verkopen
Vraag 4: "Maken winterbanden meer geluid dan zomerbanden?"
Antwoord: Uit tests is gebleken dat moderne winterbanden met een sneeuwvloksymbool minder geluid maken dan zomerbanden. Door de toepasssing van speciale rubbermengsels (soepeler) en door de computer ontworpen loopvlakpatronen zijn de meeste fabrikanten erin geslaagd het geluidsniveau tot een minimum te beperken.
Vraag 5: "Ik heb al winterbanden. Heb ik dan nog sneeuwkettingen nodig?"
Antwoord: Ja, wanneer u naar een ander land gaat en u rijdt op kleine (berg)wegen dan zijn in veel landen sneeuwkettingen verplicht. De verplichting wordt aangegeven door middel van een verkeersbord met een wiel met sneeuwketting erop. Maar let op: sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor het rijden op doorgaande wegen of snelwegen. Bij weinig sneeuw beschadigen sneeuwkettingen het wegdek.
Vraag 6: "Is de minimale profieldiepte van winterbanden hetzelfde als van zomerbanden?"
Antwoord: Nee, voor winterbanden geldt een minimale profieldiepte van 4 mm, voor zomerbanden 1,6 mm. Wanneer een winterband minder dan 4 mm profiel heeft, kan er wettelijk mee doorgereden worden, maar de band verliest dan een groot deel van zijn winterse eigenschappen.
Vraag 7: "Moet ik mijn bandenspanning aanpassen?"
Antwoord: Nee, winterbanden hebben geen andere bandenspanning nodig dan zomerbanden. De bandenspanning dient te passen bij de maat van de banden. Voor de juiste bandenspanning kijkt u in het ondershoudsboekje van uw auto of aan de binnenzijde van het bestuurdersportier danwel het tankklepje.
Vraag 8: "Gaat mijn brandstofverbruik omhoog bij het rijden met winterbanden?"
Antwoord: Nee, in tegendeel, winterbanden hebben door hun rubbersamenstelling gemiddeld een iets lagere rolweerstand dan zomerbanden. Dit zorgt voor een lager brandstofverbruik.
Vraag 9: "Slijten winterbanden sneller dan "gewone" banden?"
Antwoord: Nee, in principe slijten winterbanden tijdens winterse omstandigheden niet sneller dan gewone banden. Wanneer u slipt, slijten uw banden wel sneller. Zomerbanden slijten in de winter dan ook harder en soepele winterbanden slippen en slijten in de zomer sneller.
Vraag 10: "Hoe hard kan ik met winterbanden rijden?"
Antwoord: Dit hangt af van het type winterband dat u kiest. Voor winterbanden bestaan vijf verschillende snelheidscoderingen: Q (160km/h), T (190km/h), H(210 km/h), V (240 km/h) en Y (270 km/h). Laat u goed informeren over deze maximumsnelheid. Dit voorkomt ongelukken!
Bron: VACO