Lees hieronder meer hoe u toch schadevrije jaren kunt opbouwen als u een auto van de zaak rijdt.
Meld u aan om alles te zien!
Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten,
private lease en rekentools.
Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.
Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een
Gratis lidmaatschap nodig.
Klik hier om aan te melden!
Als u privé een auto rijdt en deze op uw naam heeft verzekerd, houdt uw verzekeringsmaatschappij uw schadeverleden bij. Voor elk jaar dat u zelf geen schade veroorzaakt en/of claimt, wordt een schadevrij jaar geregistreerd. Hoe meer schadevrije jaren, hoe groter de korting op uw verzekeringspremie. Rijdt u wel een keer schade, dan worden u schadevrije jaren vaak met een flink aantal jaren gekort, de terugval op de bonus/malusladder.
Als u in een auto rijdt, die op naam staat van het bedrijf waar u werkt of op naam van de leasemaatschappij, dan bouwt u zelf geen schadevrije jaren op. Mocht u op een gegeven moment geen auto van de zaak meer rijden en een auto kopen die u moet gaan verzekeren, dan krijgt u de vraag hoeveel schadevrije jaren u heeft. Hoe toont u deze nu aan?
Daarvoor is de leaseverklaring in het leven geroepen. Die kunt u bij uw leasemaatschappij opvragen. Deze verklaring geeft uw schadevrije jaren aan en wordt geaccepteerd door vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen. Als uw auto van de zaak geen leaseauto was maar eigendom van het bedrijf of als u om een andere reden niet aan een leaseverklaring kan komen, biedt een werkgeversverklaring uitkomst. Ook een verklaring van uw werkgever(s) wordt door veel verzekeringsmaatschappijen geaccepteerd. Op deze manier betaalt u niet teveel aan verzekeringspremie en bouwt u dus privé ook schadevrije jaren op in de tijd dat u een auto van de zaak rijdt.
Let wel: er zijn verzekeringsmaatschappijen die wel de korting geven, die hoort bij de opgebouwde schadevrije jaren maar die de schadevrije jaren niet in de polis opnemen of bij RoyData (de centrale databank voor schadevrije jaren voor verzekeraars) registreren. Dit kan bij een eventuele overstap dus opnieuw voor discussie zorgen. Vraag dus goed door.
Tip: Vraag bij wisseling van baan of leasemaatschappij altijd een verklaring over uw schadevrije jaren. Dit is makkelijker dan jaren later erom vragen. En breng een verklaring van schadevrije jaren ook altijd in bij de leasemaatschappij als u voor het eerst in een leaseauto gaat rijden.