Jurisprudentie: eigen bijdrage leaseauto niet altijd aftrekbaar
In dit jurisprudentieartikel komt naar voren waarom de eigen bijdrage van een leaseauto niet altijd aftrekbaar is.
Meld u aan om alles te zien!
Aanmelden is gratis en is in minder dan twee minuten geregeld.
U krijgt toegang tot interessante en bruikbare informatie over bijtelling, mobiliteitsbudgetten,
private lease en rekentools.
Ook ontvangt u onze nieuwsbrief, zodat u altijd op de hoogte blijft.
Om deze pagina te kunnen zien heeft u minimaal een
Gratis lidmaatschap nodig.
Omschrijving case:
Een berijdster reed sinds 2009 met een auto van de zaak. Zij betaalde een eigen bijdrage omdat zij de normleaseprijs van haar werkgever overschreed. Zij had een duurdere auto gekozen in verband met haar gezondheid en haar wens voor meer comfort. De berijdster maakte privé geen gebruik van de auto. Zij bracht wel de eigen bijdrage in mindering op haar inkomen uit werk en woning. De inspecteur van de Belastingdienst vond dat dat niet kon.
Uitkomst 1:
Het Hof Arnhem-Leeuwarden en de Rechtbank Gelderland waren het met de inspecteur eens dat dat niet kon. De autokostenfictieregeling bood alleen de mogelijkheid tot aftrek van een aan de werkgever verschuldigde vergoeding, als de werkgever voor het privégebruik van de berijdster een auto ter beschikking stelde en deze vergoeding derhalve als een vergoeding voor het privégebruik in aanmerking werd genomen. De inspecteur had de aftrek terecht geweigerd omdat bij de berijdster geen bijtelling voor privégebruik van toepassing was.
Uitkomst 2 (hoger beroep):
Het hof verwierp de stelling van de berijdster dat dit discriminerend was ten opzichte van haar collega’s die de door de werkgever ter beschikking gestelde auto’s wel voor privédoeleinden gebruikten. De collega’s verkeerden volgens het hof in een andere positie dan de berijdster omdat bij hen wel een bijtelling voor privégebruik in aanmerking werd genomen. Het hof verklaarde het hoger beroep van de berijdster ongegrond.
Conclusie: de eigen bijdrage is dus alleen aftrekbaar, als er sprake is van privégebruik.