Checklist: Met de leaseauto op vakantie naar het buitenland


Datum: 11-07-2023

Ik ga op vakantie en neem mee….. mijn leaseauto. Maar liefst 75%* van de zakelijke rijders neemt de leaseauto mee naar het buitenland. Waar moet je op letten als je met de auto van de zaak op vakantie gaat? We zetten een aantal punten voor je onder elkaar:

 • Tankpas
Er zijn twee mogelijkheden; Je kunt je tankpas ook in het buitenland gebruiken of je laat de getankte brandstof via je werkgever van je bijtelling aftrekken. Je moet je werkgever wel even vriendelijk vragen om hieraan mee te werken.
 • Groene kaart
De groene kaart (pasje tegenwoordig) is het verzekeringsbewijs van je auto. Als je met de aanhanger of caravan op vakantie gaat die meer dan 750 kg weegt, heb je voor veel landen ook voor je aanhanger/caravan een groene kaart nodig. Vraag deze aan bij je wagenparkbeheerder of leasemaatschappij.
 • Laadpalen-app
Ga je met je elektrische auto op vakantie, dan vraagt dit om een andere aanpak. Het is niet zomaar instappen en wegwezen, maar voorbereiden en plannen! Waar staan de oplaadpalen en kun je er laden met je huidige laadpas? Tegenwoordig zijn er handige apps die je hiermee op weg kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan https://abetterrouteplanner.com/
 • Vakantieauto
Als je met een andere zakenauto op vakantie gaat, realiseer je dan dat daar ook bijtelling voor betaalt moet worden. Je gebruikt hem immers privé. Je kunt wel je eigen zakenauto bij je werkgever inleveren, zodat je daar tijdelijk geen bijtelling voor betaalt. Zorg dan wel dat je je aan de regels houdt.
 • Belangrijkste telefoonnummers
Mocht je in het buitenland pech krijgen met je zakenauto, dan is het goed om de telefoonnummers van de leasemaatschappij en van je automerk bij de hand te hebben. Zo hoeft een probleem (hopelijk) niet lang te duren.
 • Machtiging leaseauto
Als je naar Turkije, Tunesië of Marokko op vakantie gaat, vraag dan in ieder geval een machtiging aan bij je wagenparkbeheerder/leasemaatschappij. Met deze machtiging kan je aantonen dat je leaseauto niet gestolen is en je de auto mee op vakantie mag nemen. Twijfel je of je voor jouw vakantieland een machtiging nodig hebt, informeer dit dan van te voren bij je wagenparkbeheerder/leasemaatschappij.

Wil je op de hoogte blijven van de zakelijke mobiliteit van nu? Meld je dan gratis aan bij VZR.

*Onderzoek VZR: Wat beweegt de zakelijke rijder?
 

Geplaatst op: 11-07-2023 13:54

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

 • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
 • juridische ondersteuning bij problemen
 • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
 • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
 • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen