Belastingdienst gaat opnieuw snelwegcamerafoto’s gebruiken


Datum: 24-09-2018

Boven de Nederlandse (snel)wegen hangen veel camera’s. De foto’s die deze camera’s kunnen maken, mogen niet gebruikt worden door de Belastingdienst. Dat is vorig jaar door de Hoge Raad bepaalt. Er was geen toereikende wettelijke grondslag voor. Met een wijziging van de belastingwet heeft de Belastingdienst wel weer die bevoegdheid gekregen voor de controle van de motorrijtuigenbelasting. Wat betekent dit voor de leaserijder?

Februari vorig jaar berichtte we nog over de uitspraak van de Hoge Raad dat de Belastingdienst deze foto’s van de ANPR-camera’s (Automatic NumberPlate Recognition) niet mocht gebruiken. In juni ontvingen we de bevestiging dat de Belastingdienst deze foto’s vernietigd had. Met een wetswijziging wil de Belastingdienst al per januari 2019 de foto’s van de ANPR-camera’s gebruiken voor de controle van het wel/niet betalen van de MotorRijtuigenBelasting (MRB).  

Deze foto’s worden dan na 24 vernietigd, als blijkt dat er geen “treffer” is. Als er sprake is van een treffer of een dient een extra filtering plaats te vinden, dan mogen deze foto’s maximaal zeven werkdagen bewaard worden.  Vooralsnog geldt deze controle alleen voor de volgende MRB-regelingen:
-          Schorsing
-          Handelaarskenteken
-          Overgangsregeling oldtimers

De Belastingdienst heeft bevestigd dat deze foto’s NIET gebruikt zullen worden voor controle van het privé-gebruik van leaseauto’s. Echter…. de Belastingdienst geeft wel eerlijk toe:


“er loopt momenteel een onderzoek om te kijken of deze beelden óók gebruikt mogen worden
voor de controle van het privé-gebruik van de leaseauto.”

Oftewel, als je je zakenauto minder dan 500km/jaar privé gebruikt, dan betaal je geen bijtelling. Daarop kan de Belastingdienst achteraf een controle op uitvoeren middels je bijgehouden ritregistratie in combinatie met o.a. je agenda. Als het aan de Belastingdienst ligt, dan willen ze daar in de toekomst ook de ANPR-foto’s als controle aan toevoegen als controlemiddel.

Wil je op de hoogte blijven van de plannen en beslissingen van de Belastingdienst? Wordt dan gratis VZR-lid en krijg toegang tot de gehele website en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief. Heb je een vraag voor ons? Stel ze.

Geplaatst op: 29-07-2019 13:58

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen