Verkeerd tanken onder werktijd: rekening voor werkgever


Datum: 26-02-2019

Het gebeurt één op de zes Nederlanders weleens, verkeerd tanken. Niet bewust, maar wel vervelend. De herstelkosten van het tanken van de verkeerde brandstof worden vaak ten onrechte doorbelast aan de werknemer. Onder werktijd zijn dergelijke schades voor rekening van de werkgever.
 
Jaarlijks wordt er ongeveer 15.000 keer verkeerd getankt. Gezien de dikte van het vulpistool gaat het in 95% van de gevallen om benzine die in een dieselauto getankt is. Dit alles ondanks de onlangs ingevoerde nieuwe universele namen van benzine (E5/E10) en diesel (B7).
 
Eigen risico is voor…
De zakelijke rijder is een frequent tanker, waardoor de kans groot is dat hij/zij te maken krijgt met verkeerd tanken. Maar voor wie zijn dan de kosten van het verkeerd tanken? Bij VZR zien we regelmatig dat de werkgever ten onrechte deze kosten op zijn werknemer probeert te verhalen. Schade onder werktijd is namelijk voor de werkgever. Dus ook de kosten van het verkeerd tanken. Dit is trouwens niets nieuws. In 2011 berichtte we hier ook al over aanr aanleiding van een rechtszaak
 
Start niet!
Als je verkeerd getankt hebt en per ongeluk bent gaan rijden, dan lopen de kosten snel op richting de € 5.000,-. Daarom adviseren wij altijd: ”Start nooit de motor” als je op tijd ontdekt dat je verkeerd hebt getankt. Als je de motor niet gestart hebt, dan kunnen de kosten beperkt blijven tot enkele honderden euro’s. Neem te allen tijden zo snel mogelijk contact op met je wagenparkbeheerder of leasemaatschappij. Zij geven je de juiste instructies.

Lees hier meer tips voor als je verkeerd getankt hebt. 
 
Vergoeding eigen verzekering
Indien je je eigen auto zakelijk gebruikt en per ongeluk verkeerd tankt, dan kun je deze kosten meestal vergoed krijgen bij je autoverzekeraar. Dit valt dan meestal onder je All risk (volledig casco) verzekering. Het heeft echter wel invloed op je schadevrije jaren.
 
Schrijf je nu in als gratis VZR-lid en blijf op de hoogte van interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast help je ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kun je altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347 - 345 246.

Geplaatst op: 23-07-2019 08:59

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen