Tesla Model 3 uitgeroepen tot EV van het jaar 2024


Datum: 19-03-2024

De EV van het jaar 2024 Award is op 19 maart bij Verkeersveiligheid Groep Nederland in Lelystad uitgereikt. In drie categorieën is een winnaar gekozen, waarbij de Tesla Model 3 de overall winnaar is. Hiermee is het model uitgeroepen tot EV van het jaar 2024.
 
Drie segmenten
In het midden segment is de Opel Corsa met de eer bekroond, terwijl de Tesla Model 3 zegevierde in het hoge segment en overall winnaar is geworden. In het top segment staat de Mercedes EQE bovenaan. De zesde editie van de verkiezing werd georganiseerd door VZR in samenwerking Leaseplan Nederland, Autoweek, Eneco eMobility, het AD en EV-Database.
 
Objectieve beoordeling
Een deskundige jury, bestaande uit Martin Huisman (VZR), Roel Keunen (Eneco eMobility), Damiaan Hage (AutoWeek), Maartje van Tongeren (LeasePlan Nederland) en Niek Schenk (AD), heeft de deelnemende voertuigen beoordeeld op objectieve criteria. Denk aan trekgewicht, registraties, laadsnelheid en leaseprijs. Dit zorgt voor een meetbaar en transparant resultaat. Alle criteria en de daarbij behorende scores zijn na te lezen in de EV van het jaar uitgave 2024.
 
Volvo EX30 uitgeroepen tot Belofte van 2024
Deze categorie is bedoeld om aandacht te geven aan EV’s die net op de markt zijn gekomen of binnenkort gaan komen. Hiermee geeft de jury erkenning aan een model dat nog niet te beoordelen is op feitelijke data. De Volvo EX30 heeft een uitstekend design, staat op een goed ontworpen platform en het rijgedrag is soepel, comfortabel en voorspelbaar. Daarbij heeft Volvo duurzaamheid hoog op de agenda staan en dat zien we bijvoorbeeld terug in de nieuwe kobaltvrije LFP-batterij van de instapversie van de EX30.


 
Deze winnaars onderstrepen de voortdurende inzet voor innovatie en kwaliteit binnen de automotive sector.
 
Interessante ontwikkelingen
Het bijbehorende onderzoek laat ook een aantal andere interessant ontwikkelingen zien. Zo zijn de leaseprijzen van EV’s dichter naar elkaar toe gegroeid. Stijgen laadsnelheden, met name bij reguliere EV’s, sterk en inmiddels zijn EV’s door toename trekgewicht ook caravantrekkers geworden.

De top 3 per segment ziet er als volgt uit:

Midden segment

 1. Opel Corsa Electric                        
 2. Fiat 500e    
 3. Peugeot e-208      
De Opel Corsa Electric is afgelopen jaar nieuw op de markt gekomen en scoort meteen goed op range, laadsnelheid en registraties.Hoge segment
 1. Tesla Model 3 (en overall winnaar)
 2. BMW i4                     
 3. Tesla Model Y                         
De Tesla Model 3  onderscheidt zich door de gunstige leaseprijs en laadsnelheidTop segment
 1. Mercedes-Benz EQE                            
 2. BMW i5
 3. XPENG G9  
De Mercedes EQE wint net als vorig jaar in dit segment door zijn goede rijeigenschappen, range (WLTP) en gunstige leaseprijs.Lees de EV van het jaar uitgave 2024 hier.

Geplaatst op: 20-03-2024 11:34

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

 • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
 • juridische ondersteuning bij problemen
 • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
 • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
 • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen