wel moeten betalen maar niet prive mogen rijden

Log hier in om te reageren of een onderwerp aan te maken.

Feb 28th 2014, 21:21

17932 Patricia

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 4
Ik ben voor een vriend iets aan het uitzoeken, kunnen jullie mij hierbij helpen?

Hij rijd sinds januari in een auto van de zaak, omdat zijn privéauto totalloss is. Hij rijd erg veel voor zijn werk en heeft in 2 jaar tijd meer dan € 7000,- geinvesteerd. Nu is hij het beu. Na veel overleg zijn er door het bedrijf meerdere auto's geleased via financial lease.

Voor het privé gebruik van de auto moet hij €350,- betalen. Het gaat om een bedrijfsauto die hij niet echt privé kan gebruiken. Hij rijd er dus niet privé mee en houd zijn ritten keurig bij elke dag. Er wordt door collega's regelmatig gewisseld onderling met auto's. De andere collega's vullen geen rittenregistratie in, zelfs zijn baas is niet nauwkeurig met het bijhouden hiervan.

Hij heeft nog steeds geen formulier ingevuld voor het verklaren niet privé te rijden met de auto. Hij heeft dit al een paar keer aangegeven, maar zijn baas doet hier vaag over.

Zijn baas heeft nu €200,- van zijn salaris ingehouden voor het mogen gebruiken van de auto van de zaak zonder dat hij hier mee privé rijd. In de eerste maand werd er gezegd dat ze even moesten kijken hoe ze het gingen regelen? Hij heeft in de eerste maand zelf de brandstofkosten betaald a € 500,-. Nu heeft hij een tank pas, maar betaald dus die €200,- zonder dat daar iets concreets over is afgesproken of ondertekend.

Hoe zit dit juridisch? Wat als de belastingdienst nu komt controleren? Er staat niks zwart op wit? Zijn ritten registratie houd hij zelf keurig bij en bewaard deze thuis, maar is dit voldoende?

Ja ik weet het: heb hem al gezegd ga op zoek naar een andere baan, maar dat is in deze tijd niet erg makkelijk. Hij is bang dat zijn baas moeilijk gaat doen.

Alle tips zijn welkom!
Feb 28th 2014, 21:23

17932 Patricia

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 4
Sorry voor mijn slechte zinsopbouw ;-)
Mar 6th 2014, 11:14

2440 Anna

Lid Vzr

Total Topics: 0
Total Posts: 24
@Patricia, heeft hij een autoregeling of iets dergelijks ondertekent?
Op basis waarvan moet hij 350 euro betalen? Eigen bijdrage of bijtelling?
Mar 6th 2014, 12:18

17932 Patricia

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 4
Hij heeft niks ondertekend. Die €350 zou eigen bijdrage voor de belastingdienst zijn hij rijd niet privé. Zijn baas heeft nu €200 van zijn salaris ingehouden met als reden brandstofkosten voor eigen gebruik. Omdat het financial lease is en de auto van het bedrijf is geld die eigen bijdrage van de belastingdienst niet. Het is erg vaag allemaal.
Mar 6th 2014, 12:21

17932 Patricia

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 4
En hij rijd er niet privé mee dus dat is het stomme. Zijn baas zegt met een gewone lease geld dat verhaal van de eigen bijdrage van de belastingdienst wel maar omdat hun financial lease hebben geld dat niet en mogen ze dis wel onbeperkt privé rijden met de auto van de zaak
Mar 6th 2014, 13:16

3171 Gert

Lid Vzr

Total Topics: 1
Total Posts: 6
Patricia , Het maakt niet uit of de auto financial wordt geleased of niet. Op het moment dat een werknemer een auto van de zaak krijgt valt de werknemer onder het bijtellingsregime.
Om hier onderuit te komen moet de werknemer een verklaring voor ,,geen privé gebruik" invullen . Deze kun je downloaden vanaf de site van de Belastingdienst. In ieder geval hoeft dan de werkgwever geen loonbijtelling te doen. Sterker nog ik meen te lezen dat het een bestelauto of bus is welke door diverse anderen ook nog in gebruik is. Hiermee kan de werkgever met de fiscus afspreken het gebruik per bus af te kopen voor € 300 per jaar. Wel moet de berijder een ritten staat ter controle bijhouden en ook met de werkgever op schrift vastleggen dat de auto niet privé wordt gebruikt. Dat de werkgever een bedrag van het salaris inhoudt omdat de auto ook privé gebruikt kan worden, kun je oplossen door de auto niet meer mee naar huis te nemen, dus bij de werkgever te stallen na werktijd. dan is er geen grond voor inhouding voor privé gebruik, omdat de auto niet ter beschikking staat. Als de werknemer het toch in blijft houden moet hij het bedrag wel anders noemen want er is geen sprake van gebruik en ook niet van beschikbaarheid.

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen