Zonnepanelen-investering voor je elektrische auto van de zaak?


Datum: 11-03-2019

Als een ondernemer een elektrische auto van de zaak heeft, zal hij deze indien mogelijk niet alleen op de zaak laden, maar ook bij hem thuis. In principe kan hij in dat geval het laadverbruik (kWh-vergoeding) doorbelasten naar de onderneming.
 
De ondernemer met de elektrische auto kan onder omstandigheden het voordeel van het plaatsen van zonnepanelen op zijn woning vergroten. De investering in zonnepanelen geeft onder voorwaarden al recht op bepaalde subsidies zoals de salderingsregeling of de postcoderoosregeling. En als de ondernemer de opgewekte zonne-energie gebruikt voor het opladen van de auto voor de zaak, stijgt ook het zakelijk gebruik van de zonnepanelen.
 
Zakelijk laadverbruik +10%
Als de ondernemer aannemelijk maakt dat het zakelijke laadverbruik meer dan 10% is van het jaarlijkse totaalverbruik, kan hij de zonnepanelen als een zelfstandig bedrijfsmiddel activeren. Bedraagt de investering € 450 of meer, dan kan de ondernemer deze investering toevoegen aan de investeringen waarover hij de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepast. Is de investering minstens € 2.500, dan komt hij eveneens in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA). De toepassing van de energie-investeringsaftrek staat echter het gebruik van de postcoderoosregeling in de weg.

Investeren in een thuis-oplaadpunt
Ook bij de plaatsing van een laadpunt moet de ondernemer nagaan hoe dit uitpakt voor de vermogensetikettering. De investering van een laadpaal op het eigen bedrijfsterrein ten behoeve van het laden van de elektrische auto van de zaak, komt in aanmerking voor KIA en MIA. Om dit te realiseren kan de ondernemer het thuisadres laten opnemen als vestigingsadres in het handelsregister (KvK). Daarnaast kan hij een tweede aansluiting aanvragen op een bestaande aansluiting met tevens een eigen zakelijk energiecontract. Dit is de zogeheten MLOEA-aansluiting. Het gevolg is dat een ondernemer op zowel de zaak als thuis meer mogelijkheden heeft om zuiver zakelijk te investeren in zonnepanelen en laadtoestellen met gebruikmaking van fiscale investeringsfaciliteiten. Dit zijn trouwens de meest voorkomende vragen over het opladen van een elektrische auto. 
 
Let wel op
Er bestaan tegenwoordig ook speciale dakpannen die als zonnepanelen dienen óf zonnepanelen die je in plaats van je dakpannen kunnen plaatsen. Als je voor één van deze twee mogelijkheden gekozen hebt, dan is het de vraag of het zonnepaneel een afzonderlijk bedrijfsmiddel is of dat het zonnepaneel opgaat in de woning.
Bron: Elbert Fiscaal en Taxence
 
VZR
Schrijf je nu in als gratis VZR-lid, krijg toegang tot veel informatie/tips en ontvang ons maandelijks ledenbulletin met interessante onderwerpen voor zakelijk rijdend Nederland. Daarnaast help je ons bij onze lobby voor de zakelijke rijder. Voor vragen kun je altijd contact opnemen via info@vzr.nl of 0347- 345 246.

Geplaatst op: 23-07-2019 10:42

Heeft u een vraag, opmerking of klacht?

Neem contact met ons op, zodat één van onze experts u kan helpen.

Vraag stellen

Word lid en profiteer van de vele voordelen

  • vragen stellen, meepraten op het forum of uw klacht in behandeling geven
  • juridische ondersteuning bij problemen
  • 4 of 12 maal per jaar een aantrekkelijk autoblad in de brievenbus
  • maandelijks ledenbulletin met nieuws over onder andere bijtelling en privacy
  • exclusieve previews nieuw te introduceren (zakelijke) auto's
Word lid Lees meer over de voordelen